În urma succesului răsunător pe care premiera reprezentația lucrării Gâlcevile din Chioggia l-a avut de la curând cererea publicului, SÂMBĂTĂ, 3 DECEMBRIE 2022, ora 18:30, artiștii secției de revistă din cadrul Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați vor prezenta publicului doritor o a doua reprezentație.
Comedia muzicală Gâlcevile din Chioggia este o adaptare realizată de regizorul Cristian Gheorghe a piesei de teatru omonime, scrisă de Carlo Goldoni și jucată pentru prima dată pe scena Teatrului San Lucia din Veneția, în urmă cu 260 de ani, reprezentația gălățeană fiind în acest fel un omagiu adus artei teatrale. Povestea ilustrează oamenii simpli ai orașului Chioggia, spațiu mângăiat de valurile mării și soarele arzător al Mediteranei, oameni care iubesc, se ceartă, se împacă într-o poveste despre prietenie și lupta pentru dragostea adevărată, o poveste plină de umor, dinamism, culoare și bineînțeles muzică. Chioggia reprezintă o miniatură a lumii, iar comedia aceasta ne reamintește să trăim fiecare clipă, să luptăm pentru persoana iubită, să conviețuim unul cu celălalt, în așa fel încât să fie doar senin în jurul nostru.
Aranjamentul și coordonatorul muzical al lucrării este maestrul Nicolae Mantu, scenografia este semnată de Ionuț Mitrofan iar coregraifa de Gabriela Gegea. În distribuția de sâmbătă, întâlnim nume îndrăgite ale scenei gălățene de Revistă: Mihail Anton, Mariana Pisică, Cristina Boghici, Alexandru Andrei Tatu, Andrei Ardeleanu, Paul Buța, Flodentina Andronic, Adina Lazăr, Irina Popa, Paul Nedelcuță, Costel Donose, Ionuț Negrișanu, alături de orchestra de revistă și baletul teatrului.
DUMINICĂ, 4 DECEMBRIE 2022, ora 18:30¸ sărbătorim frumusețea muzicii românești prin reprezentația operetei Crai Nou de Ciprian Porumbescu, pe text de Vasile Alecsandri. Personalitate multivalentă, iubitor de folclor și de neam, unul dintre fondatorii școlii muzicale naționale, Ciprian Porumbescu a contribuit la definirea autenticității și a identității limbajului componistic al operetei românești culte prin lucrarea Crai Nou, prezentată prima dată în anul 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Român din Brașov (astăză Colegiul Național „Andrei Șaguna”). Premiera a avut un succes extraordinar iar povestea continuă pe scena teatrului nostru, bucurându-se de fiecare dată de public numeros și aplauze furtunoase.
Veselia și poezia sunt coordonatele principale în Crai Nou, ale unei atmosfere tipic românești, plină de optimism, având la bază un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți. Montarea acestei lucrări pe scena liricului gălățean reprezintă un omagiu adus valorilor culturale românești și un mod de a sărbători împlinirea a 140 de ani de la prima reprezentare a operetei. Așteptăm publicul gălățean să ne bucurăm împreună de această capodoperă muzicală românească.
De asemenea, JOI, 1 DECEMBRIE, ora 18:30, soliștii, orchestra, corul și baletul teatrului vor susține o reprezentație a acestei operete, în Brăila, la Casa Tineretului.
Dirijorul ambelor reprezentații este Maestrul Eugen-Dan Drăgoi, iar în distribuție îi veți putea urmări pe soliștii: Constantin Lupu (Moș Corbu), Lorena Mărginean (Anica), Florentina Soare (Dochița), Florin Bobei (Leonaș), Valentin Vasopol (Bujor), Tudorel State (Ispravnicul).
Sursa: Realitatea de Galati