Groapa de gunoi de la Rateş de lângă municipiul Tecuci, care a funcţionat timp de 70 de ani, a fost ecologizată şi închisă definitiv, conform ultimelor norme de mediu ale Uniunii Europene.

Investiţia a fost derulată de către CJ Galaţi, în cadrul Sistemului de Management al Deşeurilor din judeţul Galaţi, iar după recepţia lucrărilor, care a avut loc marţi, urmează să fie realizate procedurile de predare către Primăria Tecuci, cea care trebuie să realizeze monitorizarea post închidere a depozitului.

Valoarea investiţiei a fost de 25.786.296 de lei, fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

”Am preluat acest depozit neconform de deșeuri, care era pe lista de sancțiuni a Comisiei Europene, de la Primăria Tecuci, salvând astfel autoritățile locale de costurile uriașe pe care le presupunea închiderea lui.

Am reușit să atragem fonduri europene de peste 5 milioane de euro pentru eliminarea focarului de infecție de la Rateș. Astfel, Tecuciul a scăpat de mirosul insuportabil care venea de la acest depozit de deșeuri, de gunoaiele purtate de vânt și de poluarea pânzei freatice din zonă. În plus, aerul va fi mai curat și mediul mai puțin poluat la Tecuci și în zonele limitrofe.

Mai mult, am salvat și Primăria Tecuci de la plata unor amenzi uriașe de mediu. Fostul depozit neconform de la Rateș a funcționat 70 de ani, până în 2017, timp în care s-a adunat un volum estimat de deșeuri de aproximativ 720.000 de m³.

În cadrul investiției de închidere și ecologizare, s-au realizat lucrări de anvelopare a depozitului, de colectare și gestionare a biogazului, de colectare, transport și evacuare a apelor pluviale, precum și de gestionare a levigatului și protecție a depozitului”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Imagine

Sursa foto: Costel Fotea/Facebook.com

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentPlecatul de acasă nu este o soluție
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET