Cu 35 la sută mai multe locuinţe au fost terminate în judeţul Galaţi în 2018 faţă de 2017, până la finele lunii noiembrie pentru ambele perioade de raportare.

Datele sunt cuprinse într-un raport al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Galaţi. Potrivit acestuia, în ultimii doi ani,  cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul rural.

În perioada ianuarie-noiembrie 2018, în judeţul Galaţi au fost finalizate cu 167 de locuinţe mai mult decât în primele 11 luni ale lui 2017. Acest lucru a fost posibil datorită finalizării unor proiecte rezidenţiale în municipiul Galaţi. Dacă, la sate, au fost construite doar şase locuinţe în plus, de la an la an, în oraşe s-au dat în folosinţă cu 161 mai multe.

„Pe medii de rezidenţă, în trimestrul al treilea din 2018, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban, adică 62,3 la sută, în timp ce în acelaşi trimestru din 2017 cele mai multe locuinţe terminate au fost construite în mediul rural, o proporţie de 65,2 la sută”, se arată în materialul DJS Galaţi.

Potrivit cifrelor din ultimii doi ani, în judeţul Galaţi s-a construit mai ales la sate, singura excepţie fiind intervalul iulie-septembrie 2018. Doar în acest al treilea semestru din 2018 au fost finalizate 334 de locuinţe în mediul urban.

Deşi nevoia e mare, construcţia de noi locuinţe lasă de dorit la Galaţi

Deşi la nivel general, în România, s-a înregistrat un reviriment al construcţiei de ansambluri rezidenţiale în ultimii ani, în judeţul Galaţi nu prea a fost cazul.

Mai ales în mediul urban, în judeţul nostru s-a construit destul de puţin în ultimii ani, în ciuda cererii tot mai mare de locuinţe de pe piaţa imobiliară locală. Revitalizarea pieţei din semestrul al III-lea al anului trecut pare să continue şi în perioada următoare, având în vedere proiectele rezidenţiale aflate, acum, în stadiul de şantier.

Există însă şi probleme care împiedică derularea proiectelor de acest gen. Piaţa autohtonă a construcţiilor rezidenţiale suferă din cauza lipsei forţei de muncă, după ce muncitorii calificaţi au plecat din ţară. Mâna de lucru calificată este din ce în ce mai greu de găsit.

De asemenea, potrivit asociaţiilor de profil, se înregistrează întârzieri în procesul de construcţie a locuinţelor şi din cauza problemelor cu autorizarea proiectelor şi obţinerea avizelor necesare.

Articolul precedentUn şofer gălăţean de 43 de ani şi-a pierdut viaţa pe DN 26
Articolul următorGolgheterul Lieştiului va juca din retur pentru Oţelul Galaţi