Un nou focar de pestă porcină africană în judeţul Galaţi, la Independenţa

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Galaţi, în comuna Independenţa, autorităţile luând măsurile ce se impun.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în această dimineață pentru a  aproba Planul de măsuri la suspiciune ca urmare a apariției focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie din Independența.
În acest caz, genomul viral pentru pesta porcină africană a fost detectat în organele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bacău.

În această exploatație suspectă, ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare pentru clarificarea trasabilității porcilor.

16 porci, ucişi, restul – sub supraveghere clinică

Astfel, C.J.S.U. a decis uciderea celor 16 porci din exploatație și punerea sub supraveghere clinică a suinelor din localitatea Independența; interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieșirii animalelor din specia suine din exploatațiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA; instituirea unei zone de control temporar în jurul exploatației, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar; amplasarea dezinfectoarelor rutiere la intrarea/ieșirea din exploatația suspectă etc.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, un impact economic major.

Articolul precedentPe şosele, 2017 contravenții și 10 infracțiuni, în doar trei zile
Articolul următorPrimăria concurează cu alte municipalităţi pentru 50 de autobuze noi