Primăria municipiului Galaţi va fi în competiţie cu alte municipalităţi,  pentru achiziţia a 50 de autobuze noi electrice hibrid cu finanţare nerambursabilă din Fondul pentru Mediu.

Cererea de finanţare şi documentaţia completă au fost depuse pe joi, pe 1 noiembrie 2018. Pentru aceşti bani, municipalitatea gălăţeană intră în competiţie cu toate celelalte administraţii locale.

”Achiziţia de mijloace de transport mai puţin poluante – 50 de autobuze noi electrice hibrid”, studiul de fezabilitate aferent, precum şi „Planul de calitate a aerului în municipiul Galaţi pentru dioxid de azot şi oxizi de azot (NO2/NOx), perioada 2018-2022”, sunt hotărârile pe care aleşii locali le-au votat în ultimele două luni.

Documentele erau necesare pentru ca Primăria să poată solicita finanţarea în cadrul Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane, program lansat de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Cerem mai puţin decât avem nevoie 

Conform documentelor care însoţesc hotărârea, un municipiu reşedinţă de judeţ poate obţine o finanţare de 110 milioane de lei pentru înnoirea parcului auto, în cadrul acestui program lansat de Administraţia Fondului de Mediu. Aleşii locali au aprobat, însă, o valoare totală a achiziţiei de 81,3 milioane de lei (fără TVA) – cheltuieli eligibile, din care 65,1 milioane de lei (fără TVA) plus 12,3 milioane de lei (TVA), reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul pentru Mediu. Contribuţia municipiului Galaţi ar urma să fie de 20 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, adică 16,2 milioane de lei fără TVA.

Dacă nu se obţin banii, se va apela la credit

„Fiind un concurs de proiecte, nu avem garanţia că vom fi declaraţi câştigători. Încercăm să profităm de această oportunitate şi vom vedea dacă vom avea sorţi de izbândă. Dacă nu, vom încerca în continuare, pe o formă de creditare pentru a moderniza transportul în comun”, a declarat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.
Potrivit acestuia, indiferent dacă vor fi achiziţionate cu fonduri guvernamentale sau cu bani împrumutaţi, cel mai probabil am putea vedea pe străzile oraşului primele autobuze noi-nouţe la sfârşitul anului 2019 sau începutul lui 2020. Cert este că, în prezent, operatorul public de transport, SC Transurb SA, operează 28 de trasee de autobuz cu o lungime de 467,13 km, cu 98 de autobuze, parcul de vehicule fiind în scădere faţă de anul 2017, ca urmare a casării unor vehicule uzate.

Articolul precedentUn nou focar de pestă porcină africană în judeţul Galaţi, la Independenţa
Articolul următorO femeie de 80 de ani și-a pierdut viața într-un incendiu la Berești