Un gălăţean în vârstă de 79 de ani a murit din cauza virusului West Nile, a confirmat, joi, directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi, Mihaela Debita. Potrivit acesteia, este vorba despre un pensionar, care suferea şi de alte maladii cronice.
La nivel naţional, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 2 mai – 8 august, s-au înregistrat 23 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din care 11 cazuri au fost consemnate doar în luna august. Cinci cazuri au fost înregistrate în judeţul Dolj, câte patru în Olt şi Iaşi, câte două în Brăila şi Ilfov şi câte un caz în Bihor, Bacău, Galaţi, Vrancea, Teleorman şi Bucureşti. Singurul deces a fost cel al pacientului din Galaţi.
Conform Ministerului Sănătăţii, toate cazurile de meningită sau meningoencefalită cu virus West Nile depistate în România sunt sporadice, neexistând riscul unei epidemii.
Potrivit sursei citate, 80% din persoanele infectate nu au simptome. Semnale acestei boli sunt febră şi durere de cap intensă, iar în cazurile severe apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin montarea de plase protecţie la ferestre), să utilizeze insecticide în locuinţă şi în jurul acesteia, să asigure desecarea bălţilor din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a recomandat autorităţilor locale să ia măsuri de dezinsecţie în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea virusului.