Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cum pot fi sterilizate şi reutilizate măştile de protecţie.

„Purtați mască! Purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția. Distanța sigură actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă – cu excepția situației în care purtați o mască (simplă)”, transmite Tudor Ciuhodaru.

Medicul Ciuhodaru a explicat şi în ce mod pot fi sterilizate măştile pentru a putea fi reutilizate.

„Sunt 3 metode de sterilizare cu eficiență de peste 99%:

(1) Ultraviolete (soare) – 30 de minute

(2) Vapori de apă (apă care fierbe)……….10 minute

(3) Aer cald la 70 de grade – 30 de minute.

(!!!) NU utilizați pentru decontaminare substanțe pe bază de alcool sau clor (distrug textura și eficiența măștii iar clorul poate fi toxic)”, a explicat Tudor Ciuhodaru.

„O barieră fizică este mai bună decât nicio barieră”

„Centrul de Control al Bolilor din SUA susține că ‘o barieră fizică este mai bună decât nicio barieră’ pentru că oprește chiar picăturile care pot ajunge în căile respiratorii superioare.

Rețineți:

1.Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou după o săptămână după ce a fost depozitată într-un loc izolat (!la soare) închisă într-o pungă ca cele pentru alimente.

2.Dacă este o mască textila o puneţi direct în chiuvetă, la spălat. Se spala cu detergent obişnuit, care ar trebui să omoare virusul fără probleme. Important este să clătiţi bine masca de detergent pentru a nu determina reacţii alergice pe faţă la următoarea purtare.

3.Dacă vă simţiţi mai în siguranţă, puteţi călca masca pentru „sterilizare”.

4.Tusea sau strănutul pot trage ca niște proiectile picăturile din gură sau nas cu o viteză de 50 de metri/secundă (pentru strănut) sau 10 m/ s(pentru tuse).

  1. Picăturile pot ajunge chiar până la 6m distanță.
  2. !!!Virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi 4 zile pe diferite suprafeţe.

7.Se poate transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7.

8.„Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă – cu excepția situației în care purtați o mască (simplă)”, recomandă medicul Ciuhodaru.

Articolul precedentLista medicamentelor compensate şi gratuite, suplimentată cu 31 de molecule noi
Articolul următorIzvorul Tămăduirii, sărbătoare foarte mare, cruce cu roșu în Calendarul Ortodox