Mai mulți medici de la Spitalul Județean din Galați sunt cercetați într-un dosar în care apar infracțiunile de ucidere din culpă, abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic. Dosarul a fost deschis după ce o pacientă a murit așteptând să primească tratament. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați anunță că efectuează cercetări faţă de mai mulţi medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă.

Potrivit anchetatorilor, victima Florin-Nicu Chirilă s-a prezentat sâmbătă, 30.10.2021, între orele 14.00-15.00, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, cu o stare de rău, fiind trimisă acasă de personalul medical din UPU fără a fi examinată, cu recomandarea de a aştepta ambulanţa pentru testarea Covid, deşi aceasta era vaccinată cu schemă completă şi efectuase şi un test rapid al cărui rezultat era negativ.

Duminică, 31.10.2021, aceasta a fost adus la spitală de ambulanţă la ora 09.01, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee. Ea a fost înregistrată ca suspect Covid şi a făcut o radiografie toracică şi analize de laborator. Rezultatul testului PCR a fost repetat deoarece nu era concludent.

Pe toată durata zilei, victima a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20.00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces. Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu, au stabilit anchetatorii.

La ora 20.59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ, iar luni, 01.11.2021, la ora 08.42, pacienta a fost adusă de ambulanţă în stare gravă. În cazul ei au fost reluate procedurile Covid deşi medicul şef de tură cunoştea faptul că acesta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă. Al treilea rezultat negativ s-a obţinut în jurul orei 14.10, ulterior pacientul fiind adus în UPU. În toată această perioadă, pacientul nu a primit niciun tratament.

După ora 14.30, deşi analizele medicale din ziua precedentă sugerau starea de şoc septic/septicemie, acesta a aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament. La ora 15.00 a fost examinat de medicul internist de gardă care a decis un transfer intraspitalicesc la Spitalul TBC, unde a fost transferat la ora 16.30, consultat şi returnat la ora 1730 în U.P.U. – S.J.U. Galaţi. Între orele 17.30-19.00 starea sa de sănătate s-a deteriorat total. La ora 19.30 a fost internată efectiv prin Secţia Medicală 2 la A.T.I., iar în timpul nopţii, la ora 4.30 a survenit decesul victimei.

Astfel, procurorii au început urmărirea penală faţă de medicul rezident care nu l-a diagnosticat pe pacient, precum și pe medicul specialist supraveghetor, căruia i se reproșează că „nici măcar explicaţiile repetate ale asistentei de ambulanţă care a însoţit bolnavul, că acesta are rezultat PCR negativ (…) şi starea de sănătate era afectată grav nu au determinat-o să intervină pentru salvarea vieţii victimei”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Procurorii ii mai cercetează pe un medic şef de tură în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., un medic rezident de la SJU, precum și pe medicul din cadrul laboratorului de analize – S.J.U. Galaţi, care n-a venit la lucru în tura respectivă, în urma unei înțelegeri cu șefa sa.

Un al medic SJU este cercetat pentru că „a nesocotit menţiunea de urgenţă înscrisă atât pe formularul anexă de însoţire a probei” și astfel a întârziat obținerea rezultatului cu câteva ore”, au mai menţionat anchetatorii.

Medicii care au făcut schimb de tură fără forme legale sunt acuzați că au folosit datele de identificare în mod fraudulos, pentru a ascunde faptul că unul dintre ei nu este la serviciu.

Al şaptelea medic anchetat pentru ucidere din culpă este acuzat că nu a introdus cu prioritate spre prelucrare proba biologică recoltată pacientului Florin-Nicu Chirilă la aparatul PCR-Genexpert, cu o durată de prelucrare de maxim o oră, deşi acesta reprezenta o urgenţă majoră.

Faţă de inculpaţi prin ordonanţa din 01.11.2022, s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentAnulare achiziție ramele electrice inter-regionale
Articolul următorUn șofer fără permis şi vizat de un mandat european de arestare, a fost urmărit în două judeţe după ce a refuzat să oprească la semnalele poliţiştilor