Sanjeev Gupta, noul proprietar al Combinatului gălăţean, a intrat în afaceri vânzând biciclete

Sanjeev Gupta a fost desemnat, în 2018, de revista americană Forbes, drept cel mai ambiţios om de afaceri din lume

Sanjeev Gupta, noul proprietar al Combinatului siderurgic gălăţean, a intrat în afaceri vânzând biciclete, după care a studiat economia la Trinity College din Cambridge.

Sanjeev Kumar Gupta s-a născut în septembrie 1971, în oraşul Ludhiana, din statul indian Punjab, într-o familie de industriaşi. Atât tatăl său, cât şi bunicul său au fost antreprenori. Parduman K Gupta, tatăl său, a fondat grupul SIMEC, cu activităţi în minerit, energie şi infrastructură.

Înainte de a începe să studieze economia la Cambridge, Sanjeev Gupta a petrecut un an vânzând biciclete în Turcia, pentru compania tatălui său. La Trinity College, Gupta a înfiinţat, în februarie 1992, compania Liberty House Group, care iniţial era axată pe comerţ.

În 2009, a intrat în industria oţelului, după ce a cumpărat câteva mici fabrici în Africa. Un an mai târziu, a început să activeze în Asia de Sud-Est. În 2013, Liberty House Group a pătruns pe piaţa britanică, după ce a cumpărat o fabrică din Newport, care urma să fie închisă.

În 2016, a cumpărat de la Tata Steel două fabrici în Scoţia, pe care, de asemenea, a reuşit să le revitalizeze. A urmat, în 2016 şi 2017, o campanie intensivă de achiziţii, prin care a cumpărat şi salvat mai multe fabrici de mici dimensiuni, aflate în prag de închidere. În această perioadă, Liberty House Group a pătruns şi pe pieţele din China şi Australia.

În urma numeroaselor achiziţii din ultimii ani, Sanjeev Gupta a fost desemnat, în 2018, de revista americană Forbes, drept cel mai ambiţios om de afaceri din lume. Compania Liberty House Group are sediul la Londra şi filiale în Dubai, Singapore şi Hong Kong.

Sanjeev Gupta este căsătorit cu o britanică, Nicola, Essex, soţia sa fiind şi trezorierul companiei. Cei doi au păstrat secretă relaţia timp de şapte ani, până în 2008, când s-au căsătorit. Familia Gupta are trei copii şi locuieşte în Australia, într-un orăşel aflat în apropiere de Sydney.

Articolul precedentDare de mită, contrabandă şi conducere fără permis, la frontieră
Articolul următorAfacerile lui Sanjeev Gupta în România au început acum aproape 20 de ani