Afacerile lui Sanjeev Gupta în România au început acum aproape 20 de ani

În 2009, familia Gupta a anunţat că va construi o oţelărie şi un laminor la Olteniţa

Afacerile lui Sanjeev Gupta în România au început acum aproape 20 de ani, când a înfiinţat o companie care se ocupă de intermedieri de mărfuri, Trans Danube Commodities, înregistrată în 1999.

Opt ani mai târziu, în 2007, Trans Danube Industries (TDI), o companie deţinută printr-un offshore cipriot, înregistrat de familia Gupta (fraţii Raj, Sanjeev şi Alok), a achiziţionat o parte din fosta turnătorie Turol din Olteniţa, pentru 16 milioane de euro. În 2008, TDI a cumpărat la licitaţie şi fosta Centrala Termica de Zonă din Olteniţa. În total, indienii au intrat în posesia a circa 30 de hectare de teren, pe care le-au şi ecologizat, plătind pentru acest lucru aproximativ 30 milioane de euro.

Demolarea Centralei Termice de Zonă

Oţelăria de la Olteniţa

În 2009, compania Liberty Commodities, deţinută de familia Gupta, a anunţat că va construi o fabrică la Olteniţa, care trebuia să cuprindă o oţelărie şi un laminor. Fabrica urma să devină funcţională în 2011, investiţia fiind estimată la 150 milioane de euro. Oţelăria ar fi trebuit să aibă o capacitate anuală de producţie de 500.000 de tone de produse din oţel. Fabrica urma să aibă o cifra de afaceri de 300 de milioane de euro şi să se întindă pe o suprafaţă de 15 hectare. Conform proiectului, investiţia trebuia să creeze 500 de locuri de muncă direct şi alte 1.000 în unităţile adiacente afacerii.

„Indienii au tatonat terenul de la noi din judeţ încă din 2003. Au încercat, mai întâi, să construiască în Călăraşi, în locul fostei fabrici Siderca. N-au reuşit, pentru că au fost probleme cu nişte avize, dar şi cu alimentarea cu energie electrică. Ulterior au venit în Olteniţa şi au cumpărat, acum cinci ani, o parte din terenul fostei turnătorii Turol, precum şi o suprafaţă de 4-5 hectare din fosta centrală termică de zonă, unde s-au decis să facă oţelăria. Pesemne au rezolvat şi problema alimentării cu energie, din moment ce ne-au anunţat că încep construcţia”, declara, în 2011, primarul de atunci al Olteniţei, Costinel Milescu.

Împrumut refuzat, afacere ratată

Chiar dacă, potrivit edilului din Olteniţa, familia Gupta avea în 2011 toate avizele necesare construcţiei, investiţia nu a mai fost demarată. Explicaţia a fost oferită de Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: „A vrut să facă oţelărie la Olteniţa. A cumpărat vreo 40 de hectare de teren, portul, dar Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare nu i-a creditat împrumutul de vreo 200 de milioane de euro. Din cauza asta a abandonat proiectul”.

Discuţiile despre construcţia oţelăriei de la Olteniţa au fost reluate în 2013, fiind făcute publice de ministrul Economiei de atunci, Varujan Vosganian. Dar şi această a doua tentativă a rămas la stadiul de proiect.

Grupul britanic Liberty, aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat vineri, 12 octombrie 2018, cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa ale ArcelorMittal – Galați, Ostrava (Cehia), Skopje (Macedonia) și Piombino (Italia).

Articolul precedentSanjeev Gupta, noul proprietar al Combinatului gălăţean, a intrat în afaceri vânzând biciclete
Articolul următorPână acum, doar 13 angajatori vor să angajeze absolvenţi