S-a confirmat al 17-lea focar de pestă porcină în judeţul Galaţi, de la începutul epidemiei. 66 de porci au fost ucişi şi s-au luat alte măsuri preventive.

De data aceasta, existenţa virusului a fost confirmată într-o mică fermă, nedeclarată ca atare potrivit legii, aflată la marginea localităţii Nămoloasa. A fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit şi a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere. Astfel, s-a decis uciderea preventivă a celor 66 de porci aflaţi în exploataţie (alţi trei fiind deja morţi), distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Galaţi.

Porcii afectaţi, ucişi, zonele de protecţie şi supraveghere – instituite

Porcii au fost ucişi, iar autorităţile au instaurat o zonă de protecţie în jurul focarului, de minimum trei kilometri. Aceasta cuprinde localităţile Nămoloasa, Nămoloasa Sat şi exploataţiile pe o rază de trei kilometri nord.

O altă zonă, de supraveghere în jurul focarului, de minimum 10 km, care include zona de protecţie, a fost şi ea stabilită. Aceasta cuprinde localităţile Lieşti, Lungoci, Fundenii Noi, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Mănăstirea Vladimireşti (judeţul Galaţi). În zona de supraveghere sunt cuprinse şi localitatea Olăneasa (judeţul Brăila). Din Vrancea, se includ  Călienii Vechi, Călienii Noi, Maluri, Năneşti, Râmniceni, Belciugatele, Tătaru şi Măicăneşti.
„În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari etc”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Galaţi.
Pesta porcină africană este o boală gravă, dar care nu afectează oamenii, producând însă mari pagube fermierilor.

 

Articolul precedentBustul lui Eminescu, sculptat în zăpadă de un gălățean iubitor de frumos
Articolul următorDoi fraţi din judeţul Galaţi au murit de frig în casa neîncălzită