Bustul lui Eminescu a fost sculptat în zăpadă, şi în iarna aceasta, de un gălăţean iubitor de frumos.

Petru Darie realizează în fiecare iarnă cel puţin o statuie din zăpadă şi gheaţă. Bărbatul, acum în vârstă de 77 de ani, spune că şi-a descoperit pasiunea cu 45 de ani în urmă, când a făcut prima lucrare. A reuşit să aloce însă mai mult timp pasiunii sale abia după ce a ieşit la pensie.

Pentru că mâine este ziua poetului nostru naţional, Petru Darie s-a apucat de lucru cu câteva zile înainte. De altfel, bărbatul spune că face sculpturi în gheaţă pentru a-i învăţa istorie pe copiii din cartier. Prima astfel de sculptură s-a născut dintr-un joc de copii, cu mulţi ani în urmă.

„Bustul lui Eminescu l-am făcut prima dată acum 45 de ani, undeva în Valea oraşului, avea fetiţa trei ani, se juca în curte cu zăpada, cu copii de vârsta ei. Pe lângă ei m-am apucat să fac un om de zăpada. Până la urmă, mi-am zis <Hai să-l fac pe Eminescu>. Când am ieşit la pensie, aveam mult timp liber şi m-am gândit să mă apuc din nou de sculptat în zăpada. Îmi place, mă simt liber atunci când modelez zăpada. Trebuie să recunosc, atunci când creez sunt inspirat şi de versurile marelui poet. Preferatele mele sunt poeziile <Pe lângă plopii fără soţ> sau <Luceafărul>”, a explicat sculptorul amator Petru Darie.

Bărbatul e trist că mulţi dintre copiii de azi nu ştiu cine a fost poetul nepereche.

„Eminescu este un poet nepereche şi a fost un om deosebit, păcat că a trăit aşa puţin. Din păcate, mulţi copii habar nu au cine a fost Eminescu. Mă gândesc că, prin aceste sculpturi, le ofer şi o lecţie de literatură”, a povestit Petru Darie.

Se mai fac şi retuşuri, în funcţie de temperatura de afară

Sculptorul amator este nevoit să retuşeze în permanenţă creaţiile sale, din cauză că variază temperatura de afară. Îl ajută şi vecinii, care sunt foarte mândri de sculpturile din faţa blocului lor.

„L-am ajutat pe nea Petrică, în fiecare an trebuie ajutat. Dacă nu-l ajutăm noi, singur nu poate face. E un romantic şi îl apreciem mult. E frumos, de fiecare dată când venim facem poze”, a spus unul dintre vecinii sculptorului.

 

Articolul precedentCompania Damen susţine investigaţia autorităţilor privind corvetele
Articolul următorS-a confirmat al 17-lea focar de pestă porcină în judeţul Galaţi