Ritualul spălării picioarelor în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Ritualul spălării picioarelor în Joia Mare s-a defăşurat şi anul acesta în Arhiepiscopia Dunării de Jos, una dintre puţinele eparhii unde tradiţia se mai păstrează.

Sute de credincioşi au asistat la ceremonial, care reeditează faptele dinainte de Cina cea de Taină, când Mântuitorul le-a spălat picioarele celor 12 ucenici ai săi. „Ucenicii” au fost anul acesta 12 copii nevoiaşi din localităţile gălăţene Plevna şi Rediu, care s-au evidenţiat prin rezultate bune la şcoală. După spălarea picioarelor, micuţii au primit încălţări noi din partea Arhiepiscopiei gălăţene.

Rritualul a fost îndeplinit de ecleziarhul catedralei gălăţene, arhimandritul Antonie Ispas. Acesta l-a înlocuit pe ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, care nu s-a aflat joi în Galaţi. Arhiepiscopul a participat la slujba de sfinţire a marelui Mir, care a avut loc la Bucureşti.

„Aceste momente ne îndeamnă, an de an, la smerenie, amintindu-ne de modul în care Mântuitorul Hristos le-a spălat picioarele ucenicilor săi. În Joia Mare, ne amintim de faptele lui Iisus şi învăţăm că bine este să îi slujim pe ceilalţi cu smerenie, aşa cum a  făcut şi Mântuitorul, şi să nu ne punem pe noi înaintea celorlalţi”, a explicat momentul preotul Daniel Popa.

Articolul precedentCSM Arcada Galați, la două victorii de titlul de campioană
Articolul următorAngajaţii din Galaţi au primit prime de Paşte modeste