Risc ridicat de tâlhărie într-o zonă mare a județului Galați. În comuna Liești, cu peste 9.000 de locuitori şi localităţile vecine, furturile s-au înmulțit. Jandarmii cer înfiinţarea aici a unei grupe fixe de intervenţie. 

Cea mai recentă victimă a unui tâlhar este un lieştean jefuit la drumul mare. Omul a fost atacat în urmă cu câteva seri, în zona căii ferate din comună, în timp ce mergea spre casă.

Un individ necunoscut l-a acostat, determinându-l, prin violenţă şi ameninţări, să îi dea toţi banii pe care îi avea la el, circa 700 de lei. Tâlharul a fugit cu banii.

După o zi, poliţiştii l-au găsit și au recuperat şi banii furaţi de la victimă. Suspectul a fost reţinut şi prezentat instanţei de judecată, care a dispus arestarea sa pentru 30 de zile.

Pericole de mai multe feluri îi pasc pe locuitorii zonei

Lieştiul cu comunele vecine alcătuiesc una dintre cele mai aglomerate zone rurale din judeţul Galaţi. Zona este dificil de controlat, din punct de vedere al siguranței publice, din cauza specificului populației, dar şi al evoluției infracţiunilor. Autorităţile o recunosc, deși uneori doar implicit, acceptând că este nevoie de soluții punctuale specifice.

Poliția nu face publice date concrete privind repartizarea pe zone a infracţiunilor. Instituția  recunoaşte însă o creştere a numărului de furturi din locuinţe şi de maşini în 2018 în mediul rural. Asta în ciuda faptului că, la nivelul judeţului, în oraşe şi municipii, s-a raportat, oficial, o scădere cu opt procente.

Potrivit Judecătoriei Lieşti, singura instanţă din judeţ care deservește exclusiv localităţi rurale, în 2018 au fost trimise în judecată nouă dosare de tâlhărie, şapte de furt calificat şi tot atâtea de loviri şi alte violenţe.

Grupă fixă de intervenție în zonă, pentru pază mai strictă

Comuna Lieşti se află la aproape 60 de kilometri de Galaţi şi la 30 de Tecuci. Aşezarea are  9.000 de locuitori, opt la sută fiind romi. Este înconjurată de alte cinci comune, respectiv Iveşti, Barcea, Tudor Vladimirescu, Independenţa şi Griviţa, şi ele cu mulți romi. Secţia 3 Poliţie Rurală are în subordine posturile din comunele amintite.

Efectivele de poliţişti, care asigură serviciile prin rotaţie, sunt dublate şi de jandarmi, dar nu suficient de eficient, susţin aceştia din urmă, care reclamă dificultăţi în misiunile pe care le au în zona cu potenţial de risc ridicat. Potrivit raportului de evaluare al Jandarmeriei Galaţi pe 2018, aici se impune înființarea unei grupe fixe de intervenție și supraveghere.

Articolul precedentSute de amenzi aplicate şi zeci de construcții demolate
Articolul următorHocheiştii de la CSM Galaţi, a treia victorie acasă în disputele cu Gheorgheni