Proiectarea şi execuţia lucrărilor de extindere şi modernizare a centurii municipiului Galaţi au fost, în sfârşit, scoase la licitaţie de către Consiliul Judeţean.

Valoarea totală estimată a contractului depăşeşte 117,7 milioane de lei cu TVA, adică peste 25,5 milioane de euro, ofertele sunt aşteptate până pe 31 octombrie 2018, iar criteriul de atribuire va fi „cel mai bun raport calitate – preţ”.

Documentele tehnice vor fi întocmite în vederea realizării lucrărilor cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Se doreşte extinderea şi modernizarea părţii carosabile la patru benzi de circulaţie. Se va asigura creşterea vitezei de circulaţie, a siguranţei în trafic, reducerea noxelor şi a timpului de tranzit al oraşului. Drumul va fi adaptat de la trafic greu, la trafic foarte greu, prin adoptarea unei structuri rutiere specifice.

„Durata prestării serviciilor de proiectare este de 150 de zile calendaristice (grafic februarie 2019 – iunie 2019) de la predarea amplasamentului. Pentru execuţia lucrărilor nu se va depăşi termenul de 30 iunie 2021 (grafic iunie 2019 – iunie 2021)”, prevede documentaţia.

Un viaduct pentru depăşirea zonei populate

Cea mai importantă componentă a investiţiei vizează realizarea unui viaduct (pod hobanat) care va asigura varianta ocolitoare a zonelor populate şi a zonei comerciale din cartierele Micro 38.
Conform caietului de sarcini, vor fi amenajate sensuri giratorii acolo unde se impun. Va fi refăcută semnalizarea prin marcaje şi indicatoare rutiere. Vor fi reabilitate trotuarele existente şi create facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi. Se va realiza o pistă pentru biciclişti şi canalizaţii noi. Durata contractului ar urma să fie de 29 de luni.
Acesta ar putea fi cel mai important proiect de infrastructură al Galaţiului, din ultimele trei decenii. Autorităţile judeţene sunt convinse că vor obţine finanţarea europenă pentru el. Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, a declarat că exproprierile pentru extinderea la patru benzi a Drumului de Centură se vor face doar după ce instituţia va semna contractul de finanţare. Potrivit evaluărilor, suprafaţa ce urmează a fi expropriată pentru extinderea şi modernizarea Drumului de Centură este de 13.044 de metri pătraţi.

Articolul precedentA început construcţia noului sediu al Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi
Articolul următorInvestiţii de circa 14 milioane de euro pentru modernizarea DJ 251