Ieri, la Galaţi a început construcţia noului sediu al Muzeului de Artă Vizuală, al cărui proiect aştepta de zece ani punerea în practică. Finanţat din fondurile proprii ale CJ Galaţi, proiectul, cu o valoare de 4,7 milioane de euro, va fi cea mai amplă investiţie din ultima perioadă în cultura Galaţiului. Muzeul va fi amplasat în Parcul Rizer, în spaţiul care îi era rezervat.

Proiectul a aşteptat timp de zece ani finanţarea

Proiectul a fost realizat, în 2008, de arhitectul Dan Ujeucă. Noul sediu ar fi putut deveni o clădire reprezentativă nu numai pentru Galaţi, ci şi pentru arhitectura modernă în România. Proiectul fusese premiat şi la nivel naţional, de Ordinul Arhitecţilor. Din lipsa banilor sau a voinţei politico-administrative, proiectul a rămas la acel stadiu. Muzeul de Artă Galaţi s-a ales doar cu un sediu provizoriu, lângă Piaţa Centrală, unde funcţionează şi astăzi.

„Era o situaţie total inacceptabilă. Trebuia făcut ceva pentru a da viaţă acestui proiect, atât de important pentru viaţa culturală a Galaţiului. Vorbim aici nu doar de construcţie. Este o lucrare de suflet pentru gălăţeni. În plus, avem valoarea patrimonială pe care o are muzeul, dar şi valoarea arhitecturală pe care o are acest proiect”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Aşa va arăta noul Muzeu de Artă Vizuală din Galaţi

Arhitectul Dan Ujeucă a fost prezent, ieri, la excavarea primelor cupe de pământ pentru construcţie: „E un proiect care înseamnă mult pentru mine, desigur, dar este un proiect care înseamnă mult pentru Galaţi. Am aşteptat zece ani până când s-a găsit cineva care să ia frâiele acestui proiect şi să ne apucăm de lucru. Sincer, după câte beţe în roate au fost de-a lungul timpului, credeam că muzeul o să rămână un proiect de sertar”.

Anul trecut, s-au reactualizat parametrii tehnici

În cursul anului trecut, au fost reactualizaţi parametrii tehnici şi proiectul a fost dezbătut în CJ. În luna iulie a fost desemnat, în urma unei proceduri de achiziţie publică, şi executatul lucrării, Midanne Invest Grup SRL Bucureşti.
„Este o investiţie de peste 21,5 milioane de lei (aproximativ 4,7 milioane de euro), este o construcţie care va avea aproape 4.000 de metri pătraţi suprafaţă construită. Muzeul va avea săli de expoziţie, săli pentru restaurarea obiectelor de artă, o bibliotecă, o sală Auditorium cu o capacitate de 180 de persoane. Banii pentru investiţie sunt de bugetul propriu al CJ. Deşi am încercat să găsim o axă de finanţare pe fonduri europene, transfrontaliere, norvegiene, o astfel de construcţie nu este, din păcate, eligibilă. Şi atunci – pentru că avem un patrimoniu cultural impresionant la Galaţi, peste 7.000 de lucrări de artă – am hotărât să facem acest efort”, a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Directorul muzeului, bucuros că proiectul se realizează

La rândul său, directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, s-a arătat extrem de bucuros că proiectul se realizează. „Aproape că nu mai credeam că se va întâmpla acest lucru. Dar iată că domnul preşedinte s-a ţinut de promisiune! De asemenea, este de apreciat şi faptul că în şedinţa în care s-a pus problema aprobării proiectului pentru construirea Muzeului de Artă Vizuală nu a existat nici un vot contra, nici o abţinere”.

Desigur, pe mai departe lucrurile stau în primul rând în mâinile constructorului, Midanne Invest Grup SRL. Reprezentantul acesteia, şeful de şantier Cătălin Barbu, este convins că lucrurile vor merge foarte bine. El ne-a prezentat planurile viitorului muzeu: „Clădirea este cu trei etaje, cu subsol parţial acoperit, iar faţada, aşa cum a fost gândită de dl arhitect Ujeucă, este una cu totul deosebită”.
Lucrarea ar putea fi finalizată, potrivit constructorului, mai repede de doi ani, în aproximativ 18 luni. Prin urmare, în primăvara lui 2020, Muzeul de Artă Vizuală ar putea avea noul sediu pe care îl aşteaptă de 10 ani.

Articolul precedentCinci persoane rănite din cauza grabei şi a neacordării de prioritate
Articolul următorProiectarea şi execuţia extinderii centurii municipiului Galaţi, la licitaţie