Anul acesta, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității este prevenirea infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe reducerea riscului de victimizare a categoriilor vulnerabile, în special minori. În acest sens, în contextul apropierii începerii noului an școlar, în perioada 29 august -11 septembrie, se va desfășura, la nivel național, campania de informare ”Vacanța s-a terminat. Sunteți pregătiți pentru un nou început?”.

Acest demers are ca scop creșterea gradului de siguranță a minorilor prin conștientizarea de către părinți a potențialelor pericole și situații vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în mediul on-line, atunci când nu sunt supravegheați de adulți.

În județul Galați, polițiștii de prevenire vor organiza activități de informare, în vederea transmiterii de recomandări referitoare la comportamentul pe care cei mici trebuie să-l adopte în momentul în care sunt acasă, pe stradă și în trafic, cum trebuie să reacționeze când sunt abordați de persoane necunoscute, despre accesarea în siguranță a rețelelor de socializare sau utilizarea internetului. 

Ținând cont de faptul că familia are un rol important în formarea și dezvoltarea minorilor și în vederea prevenirii implicării acestora în situații de risc, polițiștii vă recomandă:
–   Întrucât internetul este un mediu informaţional interesant, instructiv, care oferă modalităţi plăcute de petrecere a timpului liber, dar care ascunde şi foarte multe pericole, stabiliți împreună cu copiii setările de confidențialitate ale profilurilor de socializare pe care le utilizează, învățați-i să fie atenți la persoanele necunoscute cu care se joacă on-line și să raporteze orice comportament neadecvat (se va folosi funcția report/ block), să nu furnizeze informații personale persoanelor pe care le întâlnesc numai în lumea virtuală. 

–   Obiectele de valoare (telefoanele mobile, bijuteriile, banii) sunt adevărate tentaţii pentru infractori. În cazul în care copiii dumneavostră deţin astfel de bunuri sau valori învăţaţi-i să aibă grijă de ele. Dacă sunt victimele infracțiunii de tâlhărie este recomandat să renunțe la bunul vizat de infractor, să rețină cât mai multe dintre următoarele aspecte: ora comiterii infracţiunii, aspectul agresorului (vârsta aproximativă, înălţimea, constituţia fizică, forma feţei, culoarea părului, a ochilor, vestimentaţia, semne particulare), numele/poreclele folosite între agresori și să apeleze numărul de urgență 112.

–   Nu toate persoanele sunt bine intenționate. Învățați copiii să nu discute cu persoanele pe care nu le cunosc, să nu le însoțească sau să accepte bunuri oferite de acestea, să nu comunice date personale despre ei sau membrii familiei.

–   Grupul de prieteni ocupă un loc important în viaţa copiilor dumneavoastră. Vorbiţi cu ei despre aceştia şi încercaţi, pe cât posibil, să-i cunoaşteţi personal şi să le aflaţi interesele. Obişnuiţi-i să vă spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă şi întrebaţi-i cum îşi petrec timpul liber în afara locuinţei. 

–   Explicaţi clar copiilor dumneavostră că după împlinirea vârstei de 14 ani răspund penal pentru faptele lor. Furtul, distrugerea, lovirea și alte violențe sunt infracțiuni pe care minorii le comit în mod frecvent, nefiind conștienți de consecințe (de ex. măsuri de internare într-un centru educativ, menţiunea faptei în cazier, consecinţele sociale derivate din aplicarea acestor pedepse etc.).

”Reamintim faptul că siguranţa copiilor este răspunderea noastră, a tuturor, părinţi, bunici sau reprezentanți ai instituţiilor abilitate să prevină delincvenţa juvenilă şi să combată orice situaţie ce ar putea contribui la victimizarea minorilor” transmit polițiștii gălățeni.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentUn gălățean a fost înregistrat de radar circulând cu 164 km/h în localitate
Articolul următorA murit Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, înaintea căderii Cortinii de Fier