În cadrul unei întâlniri cu sindicatele de pe platforma siderurgică gălăţeană, care a avut loc joi, 14 iunie, un împuternicit al Comisiei Europene (CE) le-a spus reprezentanţilor salariaţilor că nu le poate oferi garanţii că locurile de muncă vor fi păstrate, după vânzarea combinatului de către ArcelorMittal.

Preşedintele Sindicatului Muncitorilor ArcelorMittal, Mihai Groza, s-a declarat dezamăgit de discuţie: „Eu, personal, am dedus că nu se va ţine cont de părerea sindicatelor, că nu vom avea nicio protecţie socială şi că, dacă nu vom lua atitudine, ne putem aştepta la ce este mai rău”.

Conform sindicaliştilor gălăţeni, împuternicitul CE le-a spus că aspectele importante pe care le urmăreşte în cadrul procesului de vânzare-cumpărare vor fi funcţionarea combinatului la parametri normali şi dovada că firma cumpărătoare are resursele financiare şi materiale pentru ca unitatea siderurgică gălăţeană să producă în continuare oţel şi chiar să-şi majoreze producţia. „La Galaţi s-ar putea mări producţia, pentru că un furnal stă acum la rece”, a confirmat Gabriel Vîlciu, secretarul general al Sindicatului Solidaritatea al Siderurgiştilor.

Din discuţii a reieşit şi faptul că există deja oferte pentru cumpărarea combinatului gălăţean, dar că, deocamdată, acestea sunt confidenţiale. În acelaşi timp, reprezentantul UE a precizat că vor fi acceptaţi şi cumpărători din afara UE.

Conform lui Mihai Groza, oficilaul european a mai spus că vânzarea combinatului gălăţean se va face la pachet cu Romportmet, portul mineralier care-l deserveşte, aflat tot în proprietatea ArcelorMittal. În acelaşi timp, împuternicitul CE a explicat că rolul Comisiei se termină în momentul în care se încheie tranzacţia.

Grupul ArcelorMittal a primit acordul CE pentru a cumpăra oţelăria italiană Ilva, cea mai mare din Europa, doar dacă va renunţa la şase unităţi mai mici ale sale, din Italia, România, Macedonia, Republica Cehă, Luxemburg şi Belgia, printre care şi combinatul de la Galaţi.

Articolul precedentNoi premii pentru parizerul gălăţean fără aditivi cancerigeni
Articolul următorPatru zile de distracţie, la „Zilele Dunării 2018”