Pădurea generalului Eremia Grigorescu, salvarea dealurilor instabile de la Izvoarele. 20.000 de salcâmi vor fi plantați aici. 

Localitatea Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, a devenit celebră în toată țara, în 2013, când aici au avut loc sute de cutremure. Apoi au survenit alunecări de teren, dealurile din jur amenințând să vină la vale peste case. Fenomenul s-a mai estompat în Izvoarele, dar pericolul nu a trecut.

La iniţiativa pompierilor gălăţeni, pe dealurile din localitate a avut loc astăzi o acţiune de împădurire. Au venit să ajute jandarmi, militari, poliţişti, poliţişti locali, agenţi de penitenciare, dar şi elevi, alături de localnici. C

Cu ajutorul Direcţiei Silvice, care a donat puieţii, pe dealurile din Izvoarele se vor planta 20.000 de salcâmi. Acțiunea începută ieri se va finaliza, cel mai târziu, la sfârșitul lunii aprilie.

Omagiu unui mare om de arme 

Viitoarea pădure de salcâmi va purta numele generalului Eremia Grigorescu, de la moartea căruia se împlinesc 100 de ani.

„Puieţii, obţinuţi prin sponsorizarea celor de la Direcţia Silvică Galaţi, sunt plantaţi acolo unde, în urmă cu doi ani de zile, erau alunecări de teren şi noi, împreună cu cei de la ISU, măsuram crăpăturile din case. Vom planta 20.000 de puieţi, până la finalul lunii aprilie. Situaţia în prezent este sub control, terenul nu s-a mai deplasat pe porţiuni mari, dar, din cei 23 de martori amplasaţi în urmă cu doi ani am mai găsit doar doi, restul fiind acoperiţi de pământ. Sperăm ca prin aceste plantări să oprim deplasarea terenului”, a declarat Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi.

„Încercăm să îndepărtăm pericolul prin înfiinţarea unei păduri de salcâmi. Intervenţiile tot la noi ajung, aşa că acţiunea este şi pentru ozonificarea zonei, dar şi pentru stabilitatea pământului. Pădurea va fi dedicată generalului Eremia Grigorescu, al cărui nume este purtat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”, ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

La plantare au participat şi mai mulţi localnici, care speră ca problemele din anii trecuţi să nu se mai repete.
În casele din apropierea dealului care a fost împădurit ieri sunt încă crăpături care amintesc de alunecările de teren din urmă cu doi ani. „Am mai reparat pe ici, pe acolo, cum am putut şi noi, dar la exterior. În case sunt încă crăpături şi nu ştim dacă şi când vom reuşi să le reparăm şi pe acestea”, ne-a mărturisit o femeie din sat.

 

Articolul precedentAfaceri cu peste un kilogram de marijuana, stopate la Galați
Articolul următorSimpozion și carte-eveniment despre istoria evreilor din Galați