O mamă şi-a abandonat fetiţele, salvate de la moarte prin înfometare de o vecină

O femeie de 23 de ani din Galaţi şi-a abandonat, într-o cameră infectă, cele două fetiţe, de doar patru, respectiv un an.  Tânăra, care nu se califică pentru calitatea de mamă, a plecat de mai multe zile de acasă, lăsând copilele singure.

Norocul lor a fost o vecină, care le-a salvat, ducându-le la spital.  Micuţele, în vârstă de un an, respectiv patru ani, au fost lăsate singure încă de duminică, dar mizeria cruntă în care au fost găsite demonstrează că mama lor le neglija de multă vreme. O neglijenţă care se califică fără probleme drept abuz, fiindcă doctorii au fost şocaţi de starea fetelor. Pe masă în camera lor a fost găsită mâncare, dar era mucegăită şi plină de viermi.

O vecină cu suflet mare

Mihaela Abraşu, mamă şi bunică, a ţinut-o sub observaţie pe mai tânăra ei vecină mai mult timp, încercând să ajute fetiţele şi să o înveţe de bine. Şi-a dat seama că de duminică femeia nu a mai trecut pe acasă. „Am făcut patrulă pe stradă şi aşa am realizat că nu a mai venit acasă. Am luat legătura cu tatăl fetelor pe internet. Mi-a spus unde este posibil să găsesc o cheie de la casă şi i-am adus la cunoştinţă că o să iau fetele. Am rămas şocată când am văzut în ce mizerie trăiesc. Pe masă am găsit mâncare mucegăită, cu viermi. E greu de descris în cuvinte în ce condiţii stăteau copilele. Cea mică avea temperatură 40,7. Am intrat în panică şi am decis să le iau de acolo”, ne-a povestit Mihaela Abraşu. femeia mai spune că vecina şi-a abandonat nu doar fetele, ci şi tatăl, care este bolnav şi depindea de ea.

Masa din casa groazei

Imaginea din camera în care au fost găsite fetiţele este greu de descris. Haine murdare pe jos, o balie cu apă cine ştie de când în mijlocul camerei, o masă plină cu mâncare mucegăită şi plină de viermi, ce mai, un film de groază.

Copilele sunt acum în grija medicilor de la Spitalul de Pediatrie. Alături de ele este şi tatăl lor, venit de urgenţă în oraş. „Lucrez în altă localitate şi vin mai rar acasă. Ultima dată când am venit nu m-a primit în casă, deşi suntem căsătoriţi, dar ţineam legătura cu ea la telefon. Îmi spunea că face curat şi are grijă de fete. Acum am înţeles că are un iubit şi a plecat cu el. Mă bucur că fetele sunt mai bine şi vreau să le iau eu în grijă. Am depus plângere la poliţie împotriva soţiei mele, de care vreau să şi divorţez, şi sper să fie decăzută din drepturi”, ne-a spus Iulian Mitu, tatăl celor două micuţe.

Cazul i-a şocat până şi pe medici

Când a aflat în ce condiţii stau fetele lui, Iulian Mitu a cerut ajutorul celor de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. „L-am sfătuit să meargă la Spitalul de Copii, iar noi am depus o plângere la poliţie. Facem anchetă acum pentru a identifica familia extinsă pentru că tatăl singur nu se va putea ocupa de ele, lucrând într-o altă localitate. Dacă nu vom identifica persoane din familia extinsă, fetele vor fi preluate în sistem. Nu am avut niciodată un astfel de caz de malnutriţie”, ne-a explicat Gabriela Ghermănaşu, asistent social la DGASPC Galaţi.

O casă plină de mizerie

Micuţele au ajuns la spital, iar medicii au fost şocaţi când le-au văzut, mai ales că cea mică, în vârstă de un an, are doar şase kilograme, iar cea mare, de patru ani, are 11 kilograme. „Fetele au fost aduse într-o stare deplorabilă de igienă, deshidratate, malnutrite şi cu temperatură foarte mare. Au fost internate de urgenţă pe secţia de terapie intensivă, iar acum starea lor s-a ameliorat. Vor rămâne sub observaţie”, ne-a declarat Silvia Constantin Dinescu, medic la Spitalul de Pediatrie.

Inconştienţă care putea ucide

Tânăra de 23 de ani a plecat lăsând în urmă doi copii şi un tată grav bolnav. Fetele sunt acum pe mâini bune, dar tatăl femeii a rămas al nimănui. Noroc că vecinii îi mai duc un blid de mâncare. Bărbatul a început să plângă a deznădejde imediat ce a văzut că cineva i-a intrat în curte. Vecinii încearcă să îi interneze la un azil. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de Iulian Mitu. „Mi-a dat un sms şi mi-a spus să fac ce vreau cu fetele şi că va mai suna ea să întrebe de ele”, ne-a spus tânărul.

Tatăl fetelor

Gălăţeanca va da socoteală în faţa oamenilor legii. Pe numele său au fost depuse plângeri atât din partea asistenţilor sociali, cât şi din partea soţului. „În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abandon de familie”, ne-a declarat cms. şef. Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
Indiferent ce pedeapsă va primi tânăra, trauma prin care au trecut cele două fetiţe va fi greu, dacă nu imposibil de reparat. Acestea vor primi consiliere psihologică, dar nu se ştie cum le vor afecta mai târziu, conştientizate sau nu, experienţele trăite în casa groazei.

Articolul precedentCulmea contrabandei: depozitul Poliţiei Galaţi a fost jefuit de vameşi!
Articolul următorDouă eleve din Galaţi, menţiune şi premiu special la Olimpiada de Ştiinţe