O altă zi, o altă suspiciune de pestă porcină în judeţul Galaţi. Acest nou focar este în comuna Tudor Vladimirescu. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat astăzi planul de măsuri legale, ca urmare a unei suspiciuni de pestă porcină africană apărută într-o anexă gospodărească situată în extravilanul comunei.

Autorităţile au dispus măsuri în baza buletinelor de analiză emise, pe 8 septembrie, de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi. „Potrivit prevederilor legale, se aplică măsura sacrificării prin ucidere preventivă a celor 15 porci din exploataţie, fiind decisă totodată interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, a ustensilelor şi a altor obiecte susceptibile de a transmite boala, precum şi punerea sub supraveghere clinică a suinelor din comuna Tudor Vladimirescu”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.

Cu două zile mai devreme, o suspiciune la Cavadineşti

După cum v-am informat (detalii aici), pe 7 septembrie, un alt focar de pestă porcină africană  fusese identificat într-o fermă aflată la patru kilometri de localitatea Cavadineşti. Toţi cei 42 de porci din respectiva fermă au fost sacrificaţi şi s-au luat măsuri privind instituirea zonei de protecţie şi a celei de supraveghere, potrivit legii.  „În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară. Niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare. Nu în ultimul rând, animalele sunt supuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari. De asemenea, se menţin, în continuare, filtrele de control şi filtrele de dezinfecţie, atât cele rutiere, cât şi cele individuale din gospodăriile care deţin porci”, se mai arată în materialul transmis de Prefectura Galaţi.

Până acum, în judeţul Galaţi au fost confirmate focare de pestă porcină în localităţile Suceveni şi Vameş. Potrivit medicilor, pesta porcină africană nu afectează oamenii, însă virusul are un impact economic major.

Articolul precedentPoliţiştii locali gălăţeni îi vor amenda pe părinţii elevilor chiulangii
Articolul următorRevenire spectaculoasă a handbalistelor de la CSM Galați