Navă pentru centralele eoliene din Marea Nordului, lansată la Damen Galați

 

Navă pentru centralele eoliene din Marea Nordului, lansată la Damen Galați. Este a doua navă de tip AccommodationSupplyVessel (ASV) destinată companiei Bibby Marine Services, din Marea Britanie. 

În Şantierul Naval Damen Galaţi a fost lansată astăzi, 29 martie, a doua navă de tip AccommodationSupplyVessel (ASV) destinată companiei Bibby Marine Services, din Marea Britanie.

La fel ca nava-soră, lansată la Galaţi în 2017, Bibby Wavemaster “Horizon” a fost  contractată tot de Siemens GamesaRenewable Energy şi EnBW. Este destinată  operaţiunilor de întreţinere a două parcuri eoliene marine – HoheSee şi Albatros, din Marea Nordului.

Ceremonia de punere a chilei pentru „BibbyWavemaster 2” – botezată „Horizon” –  s-a desfăşurat la începutul anului 2018.  Trecuse mai puţin de un an de la livrarea primei nave către Bibby Marine Services. „În general, noi livrăm 20 de nave pe an, anul acesta avem în portofoliu 18. Multe dintre ele sunt comandate de clienţi care au revenit la noi, aşa cum este şi cazul clientului de astăzi, care s-a întors să construiască şi cea de-a doua navă tot la noi. Preţul acestei nave este confidenţial, dar, ţinând cont că este o navă extrem de complexă, vorbim despre o sumă destul de mare”, a declarat Rino Brugge, managerul general al Şantierului Naval Damen Galaţi.

BibbyWavemaster „Horizon”, la fel ca nava-soră, dispune de capabilităţi „walk-to-work”.  Va fi o navă care, pe lângă facilităţile pentru transportul şi manipularea echipamentelor, va permite şi accesul rapid al echipelor de intervenţie pe platformele sau turbinele eoliene marine. „Nava va opera în zona germană a Mării Nordului în următorii 10 ani, la cele două platforme eoliene de acolo. Primul vas este un pic diferit, operează în alte sectoare, în alte perioade ale anului. A fost relocată, de câteva zile, din  Danemarca în Olanda, unde urmează să opereze în următoarele şase luni”, a explicat Stephen Bolton – Ceo Bibby Marine Services.

Echipamente moderne, săli de conferințe și infirmerie

„BibbyWavemaster 2” dispune de echipamente moderne de manipulare, sisteme care să permită menţinerea stabilităţii indiferent de condiţiile meteorologice – inclusiv o pasarelă cu autostabilizare, care va permite accesul la structurile off-shore, dar şi sisteme fiabile şi eficiente pentru optimizarea consumului de combustibil.
Pe lângă spaţii ergonomice şi sigure de lucru, echipele de intervenţie cazate la bord vor beneficia de condiţii de confort superioare, de la „banalul” acces la internet şi echipamente IT&C până la spaţii de relaxare şi petrecere a timpului liber, săli de conferinţe şi chiar o infirmerie.

 

Articolul precedentFostul primar al Galaţiului, Dumitru Nicolae, a decedat
Articolul următorAmbasadorul S.U.A. le-a vorbit studenţilor din Galaţi despre fenomenul fake news