17 cetăţeni din Republica Moldova, care lucrau pentru o firmă de construcţii din Galaţi, au fost găsiţi fără acte în regulă de inspectorii de la Imigrări, cu ocazia celor mai recente controale. 

Încadrarea cu forme legale a cetăţenilor străini, mai ales a celor din spaţiul extra-comunitar este dificilă pentru angajatorii români, care trebuie să facă numeroase fomalităţi pentru a putea folosi şi plăti o astfel de forţă de muncă. Poliţiştii de la Imigrări, alături de inspectorii de muncă şi alte structuri MAI, au descins la peste 200 de societăţi aflate în evidenţă cu muncitori străini. S-a verificat existenţa avizelor de muncă pentru fiecare cetăţean străin angajat, modul în care firmele au încheiat contracte de muncă cu aceste persoane şi legalitatea şederii pe teritoriul ţării noastre a străinilor.

„Poliţiştii au verificat 210 societăţi comerciale şi au legitimat 720 de străini, dintre care 162 se aflau în situaţii ilegale. În urma verificărilor s-a stabilit că 86 dintre aceştia desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale, 31 nu aveau drept de şedere pe teritoriul României, 15 erau cu şedere şi muncă ilegale, iar 30 se aflau în alte situaţii”, precizează cms. Ermina Mihai, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări.

Ca urmare a neregulilor constatate, atât străinii depistaţi în ilegalitate, cât şi firmele pentru care munceau au suportat consecinţe. 22 de străini au primit decizii de returnare, poliţiştii aplicând şi amenzi în valoare totală de 10.000 de lei. Şi mai aspru au fost sancţionate societăţile, în sarcina cărora au fost aplicate amenzi în valoare totală de 850.000 de lei.

Lucrători în construcţii fără documente

Cinci societăţi gălăţene au fost vizate de verificări, dintr-un total de 210, controlate, într-o săptămână, la nivel naţional. La una singură, o firmă din domeniul construcţiilor, autorităţile au depistat dintr-un foc un număr mare de muncitori străini, care nu aveau documente în regulă.

„La societatea respectivă, au fost identificaţi 17 cetăţeni din Republica Moldova care nu aveau avize pentru detaşare. Au fost aplicate amenzi şi s-au emis comunicări de punere în legalitate”, a punctat cms. Ciprian Şimu, şeful Serviciului Imgrări Galaţi.

În momentul de faţă, în România muncesc 5.800 de străini, ceea ce reprezintă peste 8,7 la sută din numărul total al străinilor aflaţi pe teritoriul ţării noastre. Cei mai mulţi sunt chinezi, turci, filipinezi, vietnamezi şi sârbi.

Articolul precedent1.800 – 2.000 de apartamente cu datorii vor rămâne fără căldură la iarnă
Articolul următorŞoferii cu permis şi fără, pericole zilnice în traficul gălăţean