1.800 – 2.000 de apartamente cu datorii vor rămâne cel mai probabil fără căldură la iarnă. Cum se vor încălzi gălăţenii care trăiesc în locuinţe încă racordate la sistemul centralizat a fost întrebarea la care primarul Ionuţ Pucheanu a încercat să răspundă ieri, într-o conferinţă de presă. 

Potrivit evidenţelor pe care Calorgal le-a pus la dispoziţia Primăriei, maxim 12.000 de apartamente ar mai fi branşate la sistemul centralizat de încălzire.

Edilul urbei afirmă că, din acestea, cam 6.000 vor primi căldură de la punctele termice transformate în microcentrale de cartier. Lucrările au demarat la trei din cele 20 de puncte termice şi, potrivit primarului, urmează să înceapă la alte şase chiar săptămâna acesta. Autorităţile spun că microcentralele vor fi funcţionale până în prima săptămână a lunii decembrie. Ceea ce, evident, înseamnă că gălăţenii vor sta înfrig până atunci, fiindcă vremea se va răci, potrivit progrnozelor, la finele lunii octombrie.

Peste 3.000 de cereri pentru ajutor la montarea unui sistem alternativ de încălzire

Primarul susţine că s-au primit 3.052 de cereri pentru ajutorul acordat de la bugetul local pentru instalarea unei soluţii alternative de încălzire. Astfel, numărul apartamentelor care ar avea nevoie de căldură este mai mic de 3.000. Dintre acestea, spune primarul, 1.200 de apartamente sunt proprietatea municipalităţii, unde, cel târziu în luna decembrie, vor fi instalate panouri radiante – la cele cu o cameră, şi centrale termice – la cele cu mai multe camere.

„Moralmente sunt şi dumnealor vinovaţi de situaţia în care ne aflăm”

„O să întrebaţi: mai sunt vreo 1.800 – 2.000 de apartamente, ele ce reprezintă? Dacă veţi face o analiză corectă, veţi vedea că aceste apartamente sunt exact cele care au generat nişte sume absolut colosale la nivelul datoriilor înregistrate de către asociaţiile de proprietari către Calorgal şi evident, pe linie de consecinţă, către Electrocentrale. Aceste apartamente nu primesc agent termic de mai bine de trei-patru ani, dar îi afectau şi pe vecini! Sunt apartamentele din cauza cărora, în ultimii cinci ani, extrem de multe scări de bloc, chiar asociaţii întregi, au trebuit să sufere. Aceste apartamente nu se califică pentru a beneficia, pe de o parte, de ajutorul din partea Primăriei, pe de altă parte cred că moralmente sunt şi dumnealor vinovaţi de situaţia în care ne aflăm în momentul de faţă”, a spus primarul.

Primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu

Întrebat dacă proprietarii acestor locuinţe vor primi căldură nesubvenţionată sau nu vor primi deloc căldură la iarnă, primarul a răspuns: „Cel mai probabil, nu vor primi deloc”.

Campanie de conştientizare şi suport legal

Edilul urbei a anunţat că urmează să fie demarată o campanie de conştientizare, suprapusă peste o anchetă socială la apartamentele care sunt încă branşate, dar proprietarii nu au încă o soluţie de încălzire: „Vom bate din uşă în uşă şi ne vom interesa câte dintre apartamentele branşate nu sunt locuite, dacă e nevoie de suport legal, de un sfat. Se va discuta, faţă în faţă cu cetăţenii, dacă nu doresc să beneficieze de acest ajutor din partea Primăriei tocmai pentru a nu suferi de frig la iarnă. Sunt cetăţeni, în mod special cei mai bătrâni, care nu s-au interesat sau nu li s-a spus sau nu se pot deplasa, şi atunci e normal ca noi să venim în ajutorul lor. Dacă e nevoie ca cineva să le depună dosarul, vom avea oameni din cadrul Primăriei care se vor ocupa de chestia asta”, a mai spus Ionuţ Pucheanu.

Articolul precedentÎn caz de relocare, gălăţenii din blocul B8 rămân acolo pe propria răspundere
Articolul următorMuncitori basarabeni, găsiţi fără acte de inspectorii de la Imigrări