Investiție de 15 milioane de lei în serele Grădinii Botanice. Hotărârea a fost aprobată de consilierii județeni în ședința de vineri, 29 martie 2019. 

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi va investi aproape 15 milioane de lei pentru modernizarea Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) „Răsvan Angheluţă”. Este vorba, mai ales de serele pentru plantele tropicale şi spațiile pentru expoziţii de fluturi exotici şi reptile.

Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa de CJ, vineri, 29 martie, hotărârile privind indicatorii tehnici ai proiectului şi acordul muzeului în vederea derulării investiţiei.

Serele au rămas neatinse din anul 2000

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii conferă publicului larg acces la universul ştiinţific, fie că e vorba de grădina botanică, Planetariu, acvariu etc. Din păcate, deşi s-au făcut investiţii importante, serele au rămas neterminate.

Acum, în sera de producție de la Complexul Muzeal sunt înghesuite peste 2.500 de exemplare din 300 de specii de plante din diferite zone geografice. Sunt de toate, de la ferigi şi cactuşi, până la palmieri, iar condiţiile de lucru sunt dificile.

În anul 2000, lucrările la noul complex de sere pentru plante tropicale, ce includea şi un Palmariu (sera pentru creşterea palmierilor – n.r.) s-au împotmolit, din lipsa banilor. S-a considerat importantă atunci  finalizarea sediului Complexului Muzeal.

Apoi, o furtună teribilă a devastat grădina botanică şi vechile sere ale complexului muzeal, fiind nevoie de eforturi considerabile pentru salvarea patrimoniului biologic.

O investiție așteptată de aproape două decenii

„Este o investiţie aşteptată de peste 20 de ani în judeţul Galaţi, investiţie la care, probabil, nu mai sperau mulţi. Probabil că mulţi se şi obişnuiseră cu imaginea acelui schelet metalic ce se vedea când treceai Dunărea, la Galaţi, dar aceasta era o imagine care nu ne făcea cinste. Este o investiţie foarte importantă pentru complexul muzeal, care va schimba complet şi faţa Falezei Dunării”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Valoarea totală a investiţii aprobate de CJ Galaţi este 14,83 milioane de lei (inclusiv TVA), va fi realizată din fondurile bugetare proprii şi va aduce schimbări spectaculoase ale infrastructurii Complexului Muzeal.

Cum vor arăta noile sere

Proiectul prevede finalizarea serelor destinate plantelor subtropicale-mediteraneene, cea destinată cactuşilor şi cea pentru plantele tropicale. Va fi finalizat şi Palmariul, pentru arbori tropicali – palmieri, bananieri, cocotieri ș.a..
Proiectul mai prevede şi spaţii pentru o expoziţie permanentă de fluturi exotici vii, microexpoziţii temporare tematice, un InsectArt. Nu vor lipsi nici spaţiile pentru derularea unor programe de cercetare, de educaţie non-formală şi de recreere etc. Se vor mai face dotări cu echipamente speciale pentru gestionarea materialului biologic, plus o centrală termică.
Dacă nu vor fi întârzieri cu licitaţia, investiţiile la serele complexului muzeal ar putea fi finalizate la sfârşitul anului 2020 – începutul anului 2021.

Articolul precedent14 coruri au cântat în fața Universității de „Ora Pământului”
Articolul următorFostul primar al Galaţiului, ing. Dumitru Nicolae, condus astăzi pe ultimul drum