În 13 unităţi de învăţământ din Galaţi, copiii învaţă în frig şi nu se ştie cât va mai dura această situaţie.

Renunţarea la sistemul centralizat de încălzire nu se face fără consecinţe serioase cel puţin pentru o parte a foştilor beneficiari. Este şi cazul unor şcoli din municipiu, care au rămas fără căldură, deşi temperaturile de afară au scăzut, trei nopţi la rând, sub 10 grade.

În unele dintre aceste şcoli, 13 la număr, învaţă şi copii din ciclul primar, în altele chiar şi dorm. Mulţi din ei trebuie să stea în frig din cauză că centralele termice, montate deja, nu au racord la gaze. O astfel de situaţie este la Colegiul Naţional „C. Negri”, acolo unde există şi un internat. Conducerea unităţii de învăţământ a încercat, cel puţin în unele camere, să aducă radiatoare şi aeroterme şi să suplimenteze numărul păturilor şi pledurilor.

Reţeaua electrică, prea veche pentru a fi suprasolicitată

Soluţia însă este una de avarie, care nu rezolvă situaţia. Reţeaua electrică este destul de veche şi nu poate suporta mai mulţi consumatori, deci nu se pot pune sisteme de încălzire în toate încăperile.

La cei mai mici, există aparate de aer condiţionat şi se folosesc acestea, Conducerea Colegiului s-a descurcat cum a putut şi aşteaptă încă branşamentul la gaze.

„Deşi licitaţia a fost organizată de primărie încă de anul trecut, a necesitat extrem de multe avize, proiecte, documentaţii, aşa că a trecut un an de zile şi încă nu s-au finalizat lucrările.  În internatul şcolar, care înseamnă o clădire cu parter şi trei etaje, nu am putut să asigurăm încălzirea în toate camerele cu convectoare sau cu radiatoare, pentru că nu ne permite instalaţia electrică, ci doar în camerele cele mai friguroase.

Am suplimentat păturile şi pledurile să încercăm să îndulcim cât de cât condiţiile. Distrigaz-ul a  fost cel care nu a comunicat eficient şi care nu a dat acel aviz iniţial de branşare decât după foarte mult timp. Mi se părea firesc, ştiind că este vorba de o instituţie de învăţământ, ca lucrurile să meargă mult mai repede”, a declarat Andra Ionescu, directoarea Colegiului Naţional „C. Negri” Galaţi.

Primăria speră să se remedieze problema

Primăria speră ca lucrurile să se remedieze cât mai repede, fără ca elevii să aibă de suferit. „Primăria municipiului Galaţi a instalat deja centralele termice la toate unităţile de învăţământ, s-au realizat instalaţiile din interiorul şcolilor şi grădiniţelor, acum se mai lucrează la 13 unităţi de învăţământ pentru branşamentul la reţeaua de gaze. Avem promisiuni din partea firmei care se ocupă de acest aspect ca până în noiembrie lucrările să fie finalizate”, ne-a explicat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Situaţia este cunoscută şi la nivelul Inspectoratului Şcolar, dar rezolvarea problemei este în curtea firmei care se ocupă de branşarea la gaze.

Articolul precedentHocheiştii de la CSM Galaţi au surclasat Steaua, în primul meci cu miză
Articolul următorAnul acesta, Galaţiul va avea lumini personalizate de sărbători