Galațiul, orașul dintre ape, tot nu are o plajă cu piscine, așa cum ar merita. El cincilea sezon estival consecutiv care se încheie fără ca gălățenii să aibă un loc amenajat pentru o bălăceală și plaja aferentă.

Evident, vorbim aici de un ștrand municipal, public, fiindcă din cele private există, dar prețul de acces este prohibitiv și, în multe situașii, așa este și amplasamentul. Plaja „Dunărea”, care încă mai are scările de acces tabile şi în formă acceptabilă, se află în oraş, destul de aproape de staţii de transport în comun. Mai mult, la un moment dat se prelungise şi un traseu Transurb, pentru ca lumea să ajungă mai uşor acolo. Totul a fost însă în zadar, fiindcă, după cinci ani, nu am rămas decât cu o plajă fără bazin, doar cu duşuri, deschisă şi aceea după ce s-a investit în igienizare (detalii aici).

După ce a reuşit cu greu să reintre în posesia plajei, recuperând-o de la concesionarul SC Karan Bussines&Finance, Primăria s-a apucat să repare ce s-a distrus în perioada în care zona de agrement a fost înstrăinată. Administraţia locală spunea că nu-i mai trebuie în veci investitori privaţi, că suflă şi-n iaurt, şi că va scoate la licitaţie documentaţia necesară pentru investiţiile necesare pentru a le reda gălăţenilor nu doar plaja, ci şi bazinele. Deocadată, fără bazine, plaja „Dunărea” este deschisă gratuit, după ce a avut parte de reparaţii de peste 63.300 de euro.

Cumpărare directă de servicii de proiectare

Zadarnic am tot aşteptat să vedem procedura lansată de Primărie fie pe portalul propriu, fie în sistemul electronic de achiziţii publice! Până când am descoperit că, de fapt, Primăria a preferat să atribuie contractul prin cumpărare directă din catalogul electronic al achiziţiilor publice. Nu mai puţin de 148.750 de lei cu TVA, adică peste 32.300 de euro, plăteşte Primăria municipiului Galaţi pentru elaborarea documentaţiei pentru aquaparkuri şi piscine publice.

Desigur, după ţeapa trasă de concesionarul Plajei „Dunărea”, un aquapark pare o glumă amară. Contractul i-a fost atribuit firmei Aqua Azur SRL din Constanţa pentru „servicii de proiectare privind elaborarea documentaţiei pentru aquaparkuri şi piscine publice”. Atribuirea s-a făcut pe 14 august, chiar la cinci ani de când Direcţia de Sănătate Publică a constatat că Plaja „Dunărea” nu îndeplineşte condiţiile igienico-sanitare de funcţionare şi a închis-o.

Documentaţia va trebui supusă votului consilierilor locali, iar apoi va fi nevoie de o licitaţie pentru găsirea unui constructor.

În aceste condiţii, nu ştim măcar dacă vara viitoare copiii şi adulţii oraşului vor avea condişii civilizate de scaldă, sau se vor aventura în apele Dunării şi ale Siretului, riscând să-şi piardă viaţa, cum s-a tot întâmplat în ultimii ani.

Articolul precedentDouă locuinţe şi un depozit de furaje, mistuite de flăcări în satul Salcia
Articolul următorUn TIR s-a răsturnat pe DN24D, într-un accident spectaculos