Un focar de pestă porcină africană a apărut într-o crescătorie izolată din Insula Mare a Brăilei, aflată în apropierea graniței cu județul Tulcea, unde boala a fost semnalată de câteva săptămâni bune.

Focarul a fost depistat într-o gospodărie situată în câmp, la 25 de kilometri de cea mai apropiată localitate.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila a confirmat existența focarului de pestă porcină africană în Insula Mare. Conform directorului instituţiei, Gicu Drăgan, în gospodăria afectată existau 28 de porci, dintre care 15 au murit vineri și sâmbătă. Ceilalți 13 porci rămaşi în viaţă vor fi eutanasiați și incinerați.

Inspectorii sanitar-veterinari au prelevat probe de la animalele moarte, iar analizele de laborator au confirmat, marți, prezența virusului pestei porcine africane. Probele au fost trimise și la laboratorul de referință de la Institutul de Diagnostic pentru Sănătatea Animalelor București, care a stabilit, la rândul său, că este vorba despre pestă porcină africană.

Interdicţii şi controale

În urma confirmării prezenţei virusului, oficialii DSVSA Brăila au interzis orice mișcare de animale în Insula Mare, iar la punctele de trecere cu bacul de la Stânca și Gropeni au fost montate dispozitive pentru dezinfectarea autoturismelor. Totodată, inspectorii sanitar-veterninari urmează să controleze localitățile Frecăței și Mărașu, unde porcii găsiţi bolnavi vor fi eutanasiaţi și incineraţi.

Pesta porcină africană nu-i afectează pe oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă virusul are un impact devastator din punct de vedere economic. În judeţul Tulcea, unde a fost instituită deja starea de alertă, 40.000 de porci ar putea fi eutanasiaţi în zilele următoare.

Articolul precedentGalaţiul îşi transformă punctele termice în centrale de cartier
Articolul următorSudorii de la Şantierul Naval Galaţi sunt cei mai buni din lume