Aseară, în emisiunea Deschide Lumea, profesorul Doru Căstăian a vorbit despre testele PISA.

Subiectul care a ținut primele pagini ale știrilor naționale a fost dezbătut aseară în emisiune cu profesorul de filosofie al Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”. S-a punctat că rezultatele sunt destul de slabe la testele standardizate ale OECD, profesorul menționănd ca totuși România este considerată de cercetători pe un trend ascendent, rezultatele acestui an fiind o „anomalie statistică în perioada de creștere”. Cu alte cuvinte, țara noastră se afla pe un loc mult mai bun față de cel pe care era când s-au început testările de acest tip. Domnul Căstăian a spus că pe lângă îngrijorarea legată de aceste rezultate ar trebui să fim îngrijorați de anumite aspecte ale sistemului de educație românesc. „Testele PISA nu arată nimic din ce nu aș fi putut să vă spun eu sau alți oameni care observă fenomenul”.

Nuanțele acestei teme: rezultatele ar trebui să fie puse în context, întrucât invitatul serii consideră că relevanța acestor teste este scăzută pentru tinerii care nu înțeleg de ce ar trebui să fie evaluați de un astfel de test standard, neraportat la realitatea lor. „Dacă ar fi leii lor, ar ști să convertească” – spunea domnul Căstăian despre rezultatele de la matematică. Una din caracteristicile analfabetismului funcțional este aceea că il face pe subiect să nu perceapă mesajele grupului de apartenență sau să comunice cu dificultate. Ori putem descoperi că tinerii comunică în grupurile din care fac parte, având dezvoltate propriile sintagme și prescurtări de limbaj. Așadar această caracteristică nu poate fi aplicată consecvent.

„Dacă s-ar da un test PISA conceput de ei, noi am fi analfabeții funcțional din grupul respectiv”

Intervenția telefonică a doamnei conferențiar doctor Rozalia Nistor – profesor universitar la Facultatea de Economie și Administraea Afacerilor, dar și administrator al companiei Selir, a accentuat ceea ce s-a vehiculat, că procentul este îngrijorător. Din prisma omului de afaceri, doamna Nistor a accentuat faptul că spre angajare vin oameni din ce în ce mai slab pregătiți. Pentru a echilibra trendul, compania are un program propriu de instruire „Selir Learning Club”, dedicat tinerilor. Doamna profesor conf. dr. consideră că un nou rol al angajatorului este să intervină și să medieze rezultatele actului didactic și academic.

Dintre concluziile discuției s-a enumerat că testele PISA nu verifică performanțele unui sistem național de educație sau un cumul de cunoștințe, ci un set de abilități. Trebuie totuși să fim îngrijorați de nivelul de pregătire al profesorilor, modul de comunicare dintre diferitele persoane implicate în procesul de instruire, un management deficitar, dar și factorii sociali care influențează învățarea . Doru Căstăian mai puncta că integrarea tinerilor pe piața muncii nu este singurul scop al unui sistem de educație.

Puteți urmări emisiunea integral aici.

 

Articolul precedentExistă cu adevărat vise prevestitoare? Ce spun oamenii de știință
Articolul următorDouă licee fără finanțarea pentru sălile de sport – reacții