De astăzi, Registrul Auto Român lansează aplicația „ISTORIC VEHICUL”. Orice persoană care are sau vrea să cumpere un vehicul poate verifica istoricul acestuia.

Există o singură condiție, și anume ca mașina să fi trecut cel puțin o dată pe la RAR. Verificare se face prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român – www.rarom.ro.

Datele se obțin dacă solicitantul introduce în aplicația „ISTORIC VEHICUL” adresa de email și numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/șasiu).

Aplicația va genera un cod de acces și îl va expedia pe adresa de email introdusă. După validarea lui, va furniza către aceeași adresă de email informațiile utile.

Ce date pot fi aflate de la RAR

Datele generate sunt: activitățile derulate la RAR și numărul de kilometri înregistrați în bordul mașinii (kilometri regăsiți în baza de date a RAR sau a stațiilor ITP autorizate), existența/valabilitatea cărții de identitate a vehiculului. De asemenea, se mai transmit câteva date tehnice și de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP.

Atenție! Datele oferite reflectă configurația vehiculului și statutul acestuia și sunt valabile la data interogării acestora în sistemul informatic al RAR. Aceste date nu sunt destinate comercializării. Folosirea aplicației se supune unor termene și condiții. Acestea sunt detaliate în momentul accesării aplicației „ISTORIC VEHICUL”.

Dacă aplicația se accesează în mod abuziv, solicitantului îi va fi restricționat accesul în consecință. Aplicația poate fi accesată și de pe smartphone.

„Aplicația reprezintă politica RAR de a sprijini cumpărătorul unui vehicul și de a-l informa, pentru ca acesta să facă o achiziție în cunoștință de cauză. Principalele beneficii pe care le-am identificat se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoțitoare ale vehiculului, a valabilității ITP și a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creșteri continue. Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul.
În viitor, avem în vedere extinderea domeniului informațiilor pe care le oferim, prin includerea și a unor date referitoare la eventuale daune și/sau reparații care interesează structura de rezistență a unui vehicul. Întrucât acestea sunt informații care nu ne aparțin, este posibil ca furnizarea lor să comporte anumite costuri. Deocamdată să reținem că, prin lansarea aplicației gratuite „ISTORIC VEHICUL”, RAR se poziționează consecvent alături de cetățenii de bună credință îndreptățiți să beneficieze de servicii moderne și utile”, spune purtătorul de cuvânt al RAR, Roxana Dima.

 

Articolul precedentUniversitatea „Dunărea de Jos” a aniversat 71 de ani de învăţământ superior la Galaţi
Articolul următorAfaceri cu peste un kilogram de marijuana, stopate la Galați