Cosmetice și testere expirate, practici comerciale dubioase și produse oprite de la vânzare. Acestea au fost rezultatele unor controale pe linie de protecție a consumatorilor. 

Comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi au desfăşurat, în perioada 4-15 februarie, un control tematic referitor la comercializarea produselor cosmetice.

Au fost verificaţi 16 operatori economici din municipiile Tecuci şi Galaţi, iar în urma controalelor au fost aplicate 14 amenzi contravenţionale, în valoare de 45.800 de lei, şi două avertismente.

Comisarii au oprit definitiv 213 produse, în valoare de 2.032 de lei, de la comercializare, alte 142 de produse, în valoare de 1.844 de lei, fiind oprite temporar de la vânzare.
Printre produsele oprite de la comercializare s-au aflat numeroase cosmetice (vopsea păr, farduri de ochi etc) expirate.

Comisarii CJPC sfătuiesc toate cumpărătoarele să fie atente, întrucât multe dintre testere sunt expirate, așa cum a reieșit acum din verificări.

„Având în vedere perioada ce urmează (8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii), le recomandăm tuturor consumatorilor să fie vigilenţi la cumpărarea produselor cosmetice. Astfel, trebuie să se asigure că produsul este în termen de valabilitate sau are simbolul PAO (cel reprezentând o cutiuţă cu capacul deschis pe care este înscris un număr de luni, timp în care produsul este valabil după desigilare). De asemenea, îi sfătuim pe consumatori să citească toate informaţiile cu privire la recomandările de utilizare a produselor, înainte de achiziţionare”, ne-a declarat Carmen Tudor, comisar şef-adjunct al CJPC Galaţi.

Comercianţii au fost sancţionaţi şi pentru lipsa informării consumatorilor privind producătorul, ingredientele, data valabilităţii sau data de valabilitate de la deschiderea produsului. Sancțiuni s-au dat şi pentru că instrucţiunile de utilizare sau denumirea produsului nu erau traduse în limba română.

Alte motive pentru care CJPC a aplicat sancţiuni au fost anumite practici comerciale dubioase, cum ar fi: înscrierea unor avantaje (oferte speciale) fără ca acestea să poată fi probate, vânzarea promoţională cu preţ redus, deşi în realitate nu exista reducere de preţ etc.

Articolul precedentDoi vasluieni, depistați cu cantități uriașe de lemne fără documente legale
Articolul următorDrumul de Centură al Galaţiului a primit finanţare pentru modernizare