Pesta porcină africană, care a acoperit mai mult de un sfert de ţară, ajungând şi în judeţul Galaţi, le-a adus pierderi importante fermierilor şi crescătorilor de porci. Unii dintre ei au fost obligaţi să îşi reia reia activitatea de la zero, după sacrificarea porcilor.

Specialiştii din domeniul asigurărilor spun aceştia vor primi despăgubiri din partea guvernului, însă nu şi în baza asigurărilor de animale. Recent,  Ministerul Finanţelor a transferat către ANSVSA suma de 40 de milioane de lei, pe lângă cei 160 de milioane de lei prevăzuţi în rectificarea bugetară. Suma va fi folosită pentru despăgubirea crescătorilor de porci afectaţi de pesta porcină africană.

S-a decis întrunirea comisiei de evaluare 

Autorităţile s-au întrunit săptămâna trecută pentru a discuta planul de măsuri care se impun în astfel de cazuri. Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a dispus şi constituirea comisiei de evaluare, în condiţiile în care se decisese uciderea tuturor porcilor din gospodăriile din Tudor Vladimirescu.   Pe baza documentelor întocmite de aceste comisii, cetăţenii îşi vor primi despăgubirile pentru porcii ucişi.

Oamenii primesc bani pentru porcii ucişi, chiar dacă nu erau înregistraţi

Prefectul de Galaţi a anunţat că toţi proprietarii de porci, indiferent că animalele sunt sau nu înregistrate, vor primi bani de la stat pentru suinele ucise. În cursul săptămânii trecute erau aşteptaţi primii bani pentru despăgubiri.

„S-a luat decizia de ucidere a tuturor porcilor din Tudor Vladimirescu, ca urmare a confirmării suspiciunii. Toţi proprietarii de porci, indiferent că animalele erau sau nu crotaliate, vor fi despăgubiţi. De altfel, am semnat şi pentru Tudor Vladimirescu un ordin de nominalizare a unei comisii care se ocupă de inventarierea şi efectuarea evaluării pentru fiecare porc în parte”, a declarat prefectul.

Păgubiţii din Suceveni intră primii în posesia banilor

Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, a afirmat că primii bani, aproximativ 51.000 de lei, au fost deja viraţi de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

„Banii au fost trimişi în trezorerie, dar durează pentru că nu se dau cash, ci în cont bancar. Banii ajung la cetăţeni pe cont bancar, aşa au fost mereu plătite despăgubirile, toţi au avut cont IBAN la dosar şi vor primi bani în cont. Au fost ajutaţi de primării şi şi-au făcut conturi bancare foarte repede. Presupun că, de marţi (11 septembrie n.a.) până la finalul săptămânii, la Suceveni vor fi daţi banii”, ne-a explicat Carmen Stroia, directoarea DSVSA Galaţi.
Suceveniul a fost prima localitate din judeţ în care a fost confirmat virusul pestei porcine africane, aici fiind ucişi toţi porcii încă de la apariţia suspiciunii de boală.

Articolul precedentStelian Bordieanu şi-a dat demisia din funcţia de antrenor al SC Oţelul
Articolul următorUnited s-a impus categoric la Iaşi, în etapa a doua a campionatului de futsal