Programul de concedieri colective de la Calorgal SA a fost modificat, printr-o hotărâre  aprobată în ultima şedinţă a Consiliului Local Galaţi. Potrivit HCL nr. 300/30.05.2018, prin care a fusese aprobat planul iniţial de disponibilizări, acum revizuit, în noua formulă concedierile colective se vor derula în două etape.

Prima etapă va începe din 1 octombrie (cu preaviz din 1 septembrie)şi va cuprinde 230 de salariaţi. A doua etapă, cu începere din 1 decembrie (cu preaviz din 1 noiembrie), va cuprinde 73 de salariaţi.

Modificarea calendarului de concedieri colective a fost necesară, potrivit expunerii de motive ce a stat la baza proiectului de HCL, „deoarece parcursul procesului de avizare şi aprobare nu mai face posibilă aplicarea Planului de disponibilizare al societăţii Calorgal SA în trei etape”. Primele disponibilizări ar fi trebuit să aibă loc de la 1 iulie, cu preaviz pentru angajaţi de la 1 iunie. Dar Executivul nu a apucat, din motive tehnice, să se pronunţe asupra proiectului de Hotărâre de Guvern – iniţiat de Prefectura Galaţi şi CJ Galaţi – privind acordarea de plăţi compensantorii, în baza OUG nr. 36/2013.

Astfel, la nivelul administraţiei locale s-a decis ca primele două etape prevăzute în HCL nr. 300/2018 să fie comasate, iar etapa a treia să devină etapa a doua.

Noul plan de disponibilizări a fost aprobat de către organele de administrare şi decizionale ale societăţii, respectiv Consiliul de Administraţie, Adunarea Generală a Acţionarilor şi Adunarea Generală a Asociaţiilor din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare „Serviciul Regional de Termoficare Galaţi”. Acesta a fost acceptat şi de Sindicatul Lucrătorilor din Serviciul Public „Solidaritatea” prin Adresa nr. 31/09-07.2018, înregistrată la societate cu nr. 4.509/09.07.2018″.

Context general

Necesitatea unui plan de disponibilizări colective la Calorgal SA – moştenitoarea defunctei societăţi de termoficare Apaterm SA – a apărut pe fondul ineficienţei unor activităţi desfăşurate de societate. Pentru reducerea pierderilor şi a activităţilor nerentabile, din cei 480 de salariaţi vor fi disponibilizaţi 303. Începând din 1 decembrie, Calorgal SA va funcţiona cu doar 177 de angajaţi.
Pentru atenuarea impactului social al disponibilizărilor colective, Calorgal SA va accesa OUG nr. 36/2013, care prevede, în funcţie de vechime, venituri în completare pentru salariaţii disponibilizaţi, adică o formă de plăţi compensatorii. Societatea justifică intenţia arătând „şansele reduse de angajare pe piaţa muncii a personalului disponibilizat”.
Rămâne de văzut dacă paşii normativi privind acordarea plăţilor compensatorii se vor concretiza la nivelul Guvernului.
Potrivit Ministerului Finanţelor, Calorgal SA a înregistrat în 2017, la o cifră de afaceri de 46,4 milioane de lei, pierderi de peste 9,74 milioane de lei.

 

Articolul precedentAmenzi de peste 100.000 de lei pentru parcări ilegale, într-o singură lună
Articolul următorUPDATE/O minoră de 13 ani a dispărut, iar Poliţia o caută şi cere sprijinul gălăţenilor