Cu prilejul împlinirii a 105 ani de la semnarea Actului Unirii Basarabiei cu Regatul României, în data de 27 martie 2023, ora 11.00, Asociația Obștească „Luceafărul Răutului” din orașul Florești, raionul Florești, Republica Moldova va organiza activitatea cultural-istorică „Basarabia, sfântă icoană în inimi de români purtată” în parteneriat cu instituțiile școlare și culturale din municipiul și județul Galați: Școala Gimnazială „Româno-Britanică”, Școala Gimnazială nr.1 din comuna Șendreni, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Teoretic „Marin Coman”, Colegiul Național ,,Costache Negri”, Liceul Tehnologic „Caro1 I”, Direcția Județeană de Cultură Galați, Casa Artelor și Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”.

Invitații speciali ai evenimentului, Directorul Direcției Județiene pentru Cultură Galați, Dl. Cătălin Negoiță și Dl. Constantin Asofronie, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județeană Galați „Gl. Alexandru Cernat” – România, vor prezenta faptele istorice și motivele care au stat la baza deciziei de unire cu România, vor accentua dreptul popoarelor de a-și făuri singure destinul și vor elogia meritele membrilor Sfatului Țării, care, cu demnitate și curaj, și-au asumat toate argumentele și îndeplinirea unui deziderat firesc. 

În jurul a 100 de elevi vor contura spiritul viu al activității, demonstrând tuturor prin recitalurile de poezii născute din dragostea fierbinte pentru tot ce este românesc, prin cântecele care promovează conștiința unității spațiului cultural românesc și prin jocurile de rol, dragostea de neam și de patrie.

Elevii se vor bucura și vor fi răsfățați cu cele mai delicioase dulciuri de cofetărie și patiserie, și cu băuturi răcoritoare oferite cu drag și generozitate prin sprijinul al mai multor sponsori ai evenimentului atât din România cât și din Republica Moldova: Directorului Executiv Victor Gudima, reprezentantul firmei S.c. Mi Casa Grup S.r.l. (Panadero) din municipiul Chișinău, Dlui. Petrea Savin și Dnei. Luminița Savin, administratorii Restaurantului Royal din municipiul Galați și Dlui. Adrian Graur, administratorul Restaurantului Neacșu din municipiul Galați.

Unirea Basarabiei cu România reprezintă un unicat, primul fapt de mare semnificaţie istorică şi identitară a românilor basarabeni, primul semnal al evenimentelor care au făurit România Mare, prin urmare, alături de noi îi vom avea ca parteneri media jurnaliști de prestigiu din municipiul Galați, România și din Republica Moldova.

”Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Este obligaţia noastră, a celor care astăzi răspundem în faţa românilor, de a demonstra că preţuim valorile, obiceiurile și tradițiile româneşti de veacuri şi pe cei care ni le-au lăsat moştenire. Vă invităm cu drag în data de 27 martie 2023, ora 11.00, la Casa Artelor din municipiul Galați, România să ne fiți alături în drumul nostru nesfârșit de consolidare a conștiinței identității românești, prin literatură, cultură, credință și simboluri românești de pe ambele maluri ale Prutului”, spune Liliana Leontiev, președinta Asociației Obștești „Luceafărul Răutului” din orașul Florești, raionul Florești, Republica Moldova. 

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentMesajul șefului CFR Călători, Traian Preoteasa, după accidentul feroviar din gara Galați
Articolul următorSporting Liești învinsă de Aerostar Bacău dintr-un penalty contestat de gălățeni