Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român ROCRIS a suferit o avarie de natură tehnică, iar certificatele de cazier judiciar nu se mai eliberează pe loc.

În acest moment, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, angajaţii Poliţiei Române din structura de comunicații și informatică lucrează pentru remedierea, în cel mai scurt timp, a situației apărute.

Structura de cazier judiciar va putea primi în continuare cereri de la cetățeni, urmând ca documentele să fie emise ulterior, în termenul legal de 3 zile.

Cum funcţionează sistemul în mod normal

În mod obişnuit, eliberarea certificatului de cazier se face pe loc pentru persoanele care sunt născute în România şi au atribuit CNP şi nu sunt înscrise în cazierul judiciar.

Cererea trebuie depusă la Serviciul Caziere din cadrul Inspectoratului de Poliţie de pe raza judeţului unde îşi au domiciliul.

Eliberarea certificatului de cazier se face în maxim trei zile în anumite cazuri. Este vorba despre cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cetăţenii născuţi în străinătate, cei născuţi în România care au renunţat la cetăţenia română, cetăţenii care au înscrise condamnări în cazierul judiciar ori persoanelor juridice.

De ce acte este nevoie pentru eliberarea certificatului de cazier

Persoanele fizice au nevoie de următoarele acte: cerere tip (se obţine de la ghişeu), buletin de identitate/carte de identitate provizorie/paşaport/ permis de şedere, aflate în termenul de valabilitate, timbru fiscal în valoare de doi lei şi chitanţa care să ateste plata taxei de prestare a serviciului în cuantum de 10 lei (se obţin de ghişeu).

Persoanele juridice au nevoie de anumite acte:

  • cerere tip,
  • timbru fiscal de doi lei
  • chitanţa care să ateste plata taxei de prestare a serviciului în cuantum de 10 lei
  • certificatul constatator de la registrul comerţului (nu mai vechi de 30 zile) în original sau copie legalizată
  • împuternicire de reprezentant legal şi copia actului de identitate a acestuia, copie xerox CUI.

Cererea poate fi depusă personal sau prin împuterniciţi, la subunitatea de poliţie de la locul de naştere ori de domiciliu/reşedinţă. În situaţia în care cererea se depune prin împuterniciţi, aceasta va fi însoţită şi de procura autentificată în condiţiile legii.

Valabilitatea certificatului de cazier judiciar este de 6 luni de la data eliberării.

Programul la ghişeul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi (din Ţiglina I) este:

  • pentru primiri cereri – luni şi marţi 8,00 – 14,00, miercuri 8,00 – 12,00 şi 16,00-18,00, joi 8,00 – 12,00, vineri 8,00-12,00,
  • pentru eliberări certificate – luni şi marţi 12,00 – 14,00, miercuri 16,00 – 18,00, joi 12,00 – 14,00 şi vineri 10,00-12,00.
Articolul precedentÎn trafic fără permis, beat și fără permis ori la volanul unei mașini neînmatriculate
Articolul următorEchipa de futsal United Galaţi a învins la Călăraşi şi a încheiat turul pe primul loc