Astronomii gălăţeni au reuşit să determine forma asteroidului „7986 România”, performanţă ştiinţifică pe care au dedicat-o Centenarului Marii Uniri.
Ovidiu Tercu şi Andrei-Marian Stoian au determinat, în cursul lunii noiembrie, după patru nopţi de observaţii, forma asteroidului, prin folosirea curbelor de lumină. Tercu este muzeograf la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, iar Stoian este membru al Astroclubului „Călin Popovici” din Galaţi.
În luna aprilie a acestui an, asteroidul a fost „aliniat” cu Soarele şi Pământul, acest lucru permiţându-le astronomilor să facă observaţii fotometrice timp de patru nopţi. Folosind curbele de lumină rezultate din măsurători, gălăţenii au determinat perioada de rotaţie a asteroidului în jurul axei proprii, care este de aproximativ cinci ore. Ulterior, au putut determina şi modelul 3D al asteroidului „7986 România”.
Asteroidul „7986 România” orbitează între planetele Marte şi Jupiter şi a fost descoperit de către astronomul american Schelte J. Bus, pe 1 martie 1981. Denumit iniţial „1981 EG15”, asteroidul a fost botezat „7986 România” în mai 2012, cu ocazia unei conferinţe desfăşurate la Niigata, Japonia. „Naşi” au fost astronomii Mirel Birlan, de la Observatorul din Paris, şi Richard P. Binzel, de la Massachusetts Institute of Technology.