Comisarii de mediu gălățeni și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați vor realiza controale comune în vederea stopării fenomenului de incendiere a miriștilor, resturilor vegetale de pe terenurile arabile și pajiștilor permanente.

Amenzile pe care le pot primi cei care dau foc miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase fără acceptul Agenției pentru Protecția Mediului Galați și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență sunt de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 la 50.000 de lei, pentru persoane juridice, informează Garda de Mediu Galați. Nivelul sancțiunilor crește în cazul arderii miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice. Vinovații identificați pot primi amendă penală de la 30.000 la 60.000 de lei sau pot merge chiar la închisoare, de la trei luni la un an.

Protocolul incheiat intre Garda Naţională de Mediu, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă si Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost modificat, acesta fiind încheiat în vederea angajarii părţilor să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de supraveghere si control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, pentru protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirea incendiilor.

Potrivit Protocolului de colaborare, reprezentanţii GNM – Comisariatul Judetean Galati si a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati realizeaza controale comune in vederea stoparii fenomenului de incendiere a miristilor, resturilor vegetale de pe terenurile arabile si ardere a pajistilor permanente, constatatarii faptelor savarsite, identificarii autorilor incendierilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale.

Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului – Agentia pentru Protectia Mediului Galati şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă constituie contravenţie în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.
De asemenea, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei, dacă sunt de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
”Aducem la cunostinta importanta constientizarii de catre locuitorii judetului Galati, proprietarilor si detinatorilor de teren, cu titlu sau fara titlu, ca arderea miriștilor, a resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor de pe terenurile arabile are consecințe negative asupra factorilor de mediu aer si sol si mediului înconjurător, ca intreg. Dacă observati incendii ce au ca rezultat degajări puternice de fum ce pot afecta calitatea aerului, sunati la numărul national de urgetaă 112! Comisarii Gărzii de Mediu nu sting focurile, dar vor fi şi ei prezenţi alături de pompieri” au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Galați.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentGarda de Mediu Galați a constatat neconformitati cu legislatia de mediu in vigoare in ceea ce priveste depozitarea selectiva a deseurilor de plastic si hartie/carton
Articolul următorSUA avertizează că Rusia ar putea ataca sateliții pentru a perturba comunicațiile și serviciile GPS