În primele 9 luni ale anului 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a derulat Acţiunea pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional, acţiunea nr. 10 din Programul Cadrul al Inspecţiei Muncii pe acest an.

Obiectivele acţiunii au fost: promovarea unui mediu de muncă sigur şi sănătos prin combaterea riscurilor psihosociale evaluate la sursă şi diminuarea acestora; stabilirea măsurilor care se impun pentru prevenirea producerii unor evenimente grave lucrătorilor din cauza riscurilor psihosociale existente la locul de muncă; conştientizarea şi consultarea angajatorilor, cât şi a lucrătorilor privind  implementarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă pentru creşterea stării de bine la  locul de muncă; încurajarea schimbului de informaţii şi bune practici în aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă.

„Analiza dosarelor de cercetare a evenimentelor înaintate şi transmise spre avizare de inspectoratele teritoriale de muncă la Inspecţia Muncii, în ultimi ani, a evidenţiat o creştere a numărului decedaţilor la locul de muncă din cauze non-violente, cauze prezumtive legate de existenţa riscurilor psihosociale şi a stresului la locul de muncă. Riscurile psihosociale şi stresul la locul de muncă se numără printre cele mai mari provocări în materie de securitate şi sănătate în muncă. Acestea au un impact semnificativ asupra sănătăţii oamenilor, organizaţiilor şi economiilor naţionale. Acestea sunt generate de conceperea, organizarea şi gestionarea precară a activităţii, la nivelul angajatorilor, precum şi de un context social necorespunzător la locul de muncă şi pot avea efecte negative pe plan psihologic, fizic sau social”, transmite ITM Galați.

Printre condiţiile de lucru care determină riscuri psihosociale se numără: volumul excesiv de muncă; cerinţele contradictorii şi lipsa de claritate privind rolul pe care îl are de îndeplinit lucrătorul; instruirea nu se face la timp sau nu este suficientă; lipsa de implicare în luarea deciziilor care afectează lucrătorul şi lipsa de influenţă asupra modului de desfăşurare a activităţii; schimbările organizatorice gestionate necorespunzător, nesiguranţa locului de muncă; neefectuarea examenului medical la angajare, periodic sau reîntoarcerea la muncă; comunicarea ineficientă, lipsa de sprijin din partea conducerii sau a colegilor; hărţuirea psihologică şi sexuală, violenţa din partea terţilor.

„Un mediu psihosocial favorabil sporeşte performanţele şi dezvoltarea personală, precum şi bunăstarea psihică şi fizică a lucrătorilor”, transmite ITM Galaţi.

Acţiunea s-a concentrat pe 8 domenii de activitate care se consideră cu risc psihosocial crescut şi anume: 1. industria alimentară – CAEN – 10; 2. industria textilă – CAEN – 13; 3. producţia de piese şi accesorii pentru autovehicule – CAEN – 293; 4. comerţ – CAEN – 47; 5. administraţie publică – CAEN – 84; 6. învăţământ – CAEN – 85; 7. sănătate – CAEN – 86; 8. activităţi de protecţie şi gardă – 8010.

„Această acţiune a implicat angajatorii şi lucrătorii să identifice, să conştientizeze şi să găsească soluţii pentru reducerea riscurilor psihosociale alături de medicul de medicina muncii, în vederea prevenirii timpurii a unor dezechilibre psihosociale care ar putea provoca îmbolnăviri şi decese la locul de muncă”, precizează ITM Galați

La nivelul judeţului Galaţi au fost selectaţi 16 angajatori care au fost implicaţi în desfăşurarea acţiunii, câte 2 angajatori pentru domeniile menţionate.

„În data de 04.05.2022 cei 16 angajatori au fost informaţi cu privire la etapele de derulare a acţiunii şi au primit „Lista de verificare pentru identificarea pericolelor psihosociale” – instrument de evaluare cu caracter orientativ, în vederea utilizării în cadrul procedurii de evaluare sau a completării evaluărilor de risc aflate în posesia angajatorilor participanţi la acţiune. În perioada 09.05.2022 – 15.07.2022 au fost efectuate controale la 15 angajatori din cei 16 selectaţi, având la bază un check-list completat anonim de către lucrători. În urma controalelor la 6 angajatori s-au constatat 8 neconformităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale”, precizează ITM Galaţi.
Cele mai frecvente deficienţe constatate au fost: Medicul de medicina muncii nu a participat la evaluarea riscurilor profesionale (inclusiv a celor psihosociale); Angajatorul nu este în posesia raportului medicului de medicina muncii cu privire la concluziile evaluării stării de sănătate a lucrătorilor; Evaluarea riscurilor pentru securitate şi sănătate în muncă nu include şi riscurile psihosociale; Planul de prevenire şi protecţie nu cuprinde măsuri privind prevenirea riscurilor psihosociale; Angajatorul nu a asigurat efectuarea controlului medical periodic.
„În luna septembrie 2022 inspectorii de muncă din cadrul instituţiei noastre au efectuat verificarea măsurilor dispuse în etapa de control. Toţi cei 6 angajatori la care s-au constatat neconformităţi au realizat măsurile dispuse”, potrivit ITM Galaţi.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentVictorie mare pentru United Galați
Articolul următorOra de iarnă 2022. Când se schimbă ora anul acesta și ce urmări are modificarea asupra organismului