Mor peștii în baltă din cauza lipsei unor avize de la centru. Pescarii sportivi ar interveni, dar trebuie să asiste neputincioși la moartea peștilor. 

Seceta din ultima perioadă nu afectează doar culturile, ci și piscicultura. Din cauză că nivelul apei este foarte scăzut, peștele are de suferit, mai ales în bălți. La gura de vărsare a Siretului în Dunăre s-a format, când râul a fost crescut, o baltă. Aici s-au adunat mii de pești, care între timp s-au și înmulțit. Din păcate însă, nivelul apei fiind acum foarte scăzut, peștele se sufocă, din lipsă de oxigen.

Potrivit specialiștilor, peștele nu se poate întoarce singur în Siret, din cauza diferenței de nivel al apei. O intervenție este posibilă doar în prezența unui aviz din partea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură.

În toate luncile inundabile ale râurilor se petrece acest fenomen

Situația este îngrijorătoare, dar des întâlnită pe timpul secetei, potrivit specialiştilor, în luncile inundabile ale râurilor.

”În zona Siretului s-a creat o breșă în timpul cotelor maxime ale râului. Peștii au intrat să se reproducă. Din cauza scăderii rapide de nivel, datorată secetei, peștele nu a mai putut să se retragă. Acolo este un ecosistem temporar, o baltă care va seca. Dar, până va seca, se văd deja semnele unui regim scăzut de oxigen, practic ei nu mai pot respira”, ne-a declarat Gabriela Grigoraș, biolog în cadrul Complexului Muzeal de Știinte ale Naturii Galați.

Peștii mor pe malul bălții, iar pescarii sportivi, deşi şi-ar dori, nu pot interveni, în lipsa avizelor. ”Noi tot ce putem face acume ste să facem hârtii către cei de la ANPA , iar ei să emită un aviz, iar abia după aceea să intervenim. În prezența unui reprezentant de la ANPA putem deversa peștele în cursurile naturale de apă pe care noi le gestionăm. Am înțeles că în țară au mai fost astfel de situații și au fost mari probleme din cauză că nu a fost anunțată ANPA”, a declarat Adrian Alexandru, președinte AJVPS Galați.

Până la emiterea avizelor necesare, peștii, unii morți, alții aproape morți, sunt culeşi, chipurile, pentru a deveni momeală la pescuit. Nimeni nu poate băga mâna în foc pentru asta, peștele mort putând ajunge foarte bine în pieţe şi în alimentația oamenilor. Este nevoie de o intervenţie rapidă, iar legislaţia ar trebui adaptată şi ea la realităţile climatice prezente, astfel încât pescarii sportivi să poată interveni în situaţii de acest gen și în lipsa unui aviz.

Articolul precedentŞoferi prinşi la volan în stare avansată de ebrietate
Articolul următorArturo Sandoval, în concert astăzi şi mâine în apropiere de Tecuci