16 plângeri penale a făcut Primăria Galaţi, pentru recuperarea unor prejudicii constatate de Camera de Conturi, în urma unor controale efectuate în perioada 2014-2018. Plângerile făcute sunt în general „in rem”, adică pentru fapte şi nu contra unor persoane, şi sunt dublate de acţiuni în instanţele civile.

Primăria are de recuperat, în primul rând, banii pe care i-a plătit nelegal, în perioada 2009-2011, către SC Unicom, pentru staţia de epurare inexistentă din cartierul Cantemir. Pentru acest lucru s-a făcut o plângere penală împotriva Unicom, ajunsă la Direcţia Naţională Anticorupţie, şi o plângere penală „in rem”.

Trebuie recuperat şi prejudiciul rezultat din finanţarea nelegală, în perioada 2010-2012, a SC Fotbal Club Oţelul Galaţi. Şi în acest caz s-au făcut două plângeri penale, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, una împotriva SC Fotbal Club Oţelul Galaţi şi una „in rem”.

SC Gospodărire Urbană este vizată de o acţiune în instanţă şi o plângere „in rem” pentru recuperarea prejudiciului rezultat din desfăşurarea în 2013 a evenimentului „Gala de Box”, Primăria constituindu-se parte civilă. O altă acţiune împotriva Gospodărire Urbană se referă la contravaloarea materialului săditor distribuit asociaţiilor de proprietari în perioada 2012-2013, pe care auditorii nu l-au găsit în grădinile de bloc.

Acţiuni în instanţa şi sesizări „in rem” s-au mai făcut în cazul pagubelor cauzate de neplata unor impozite, taxe şi redevenţe din concesiuni de către două societăţi comerciale, Rompesgal şi Cozamin. De asemenea, Primăria vrea să recupereze prejudiciul rezultat din plăţile nelegale efectuate către SC Confort SA şi SC ICMRS Galaţi, aferente unor investiţii. Municipalitatea are de acoperit şi prejudiciul rezultat din plata nejustificată, în anul 2013, a unor servicii de asistenţă juridică. Un dosar penal a fost înregistrat şi pentru recuperarea unor cheltuieli cu telefonia mobilă efectuate în 2014. Şi tot plângeri „in rem” s-au făcut pentru recuperarea unor pagube provocate de plăţile nelegale, efectuate în 2014, către câteva structuri sportive şi entităţi culturale.

Articolul precedentGalaţiul va rămâne, timp de două zile, fără traseul de troleibuz 102
Articolul următorAccident rutier cu victimă din cauza unui porc mistreţ