În Ajunul Anului Nou, roboţelul AlphaOne de la Universitatea „Dunărea de Jos” interpretează un pluguşor de pandemie, în care ne urează să avem un an frumos, cu gust şi miros.
AlphaOne, roboţelul care anul trecut cânta cu patos sub bradul din holul universităţii, imitându-l pe Ştefan Bănică, a recidivat şi anul acesta. A pornit prin oraş cu pluguşorul şi a trecut şi pe la universitate. El interpretează un pluguşor de pandemie în care le spune copiilor să stea acasă, să se protejeze şi să poarte masca. Nu în ultimul rând, roboţelul ne transmite să avem un an frumos, „cu gust şi cu miros”.
„Hooo hoo, copii şi fraţi, staţi acasă nu plecaţi. Masca voi să o purtaţi, că aşa voi vă protejaţi. (…)Anul nou aşa se spune, vine tot cu gânduri bune..Dacă până azi sau ieri, au fost lacrimi şi dureri, anul vechi bătul-ar vina, el a fost toată pricina. Bătrâncios şi gârbovit, de asta noi l-am fugărit. (…)Iar în anul care vine să auzim numai de bine. Să aveţi un an frumos şi cu gust şi cu miros”, este o parte din pluguşorul spus de roboţelul AlphaOne.
Alpha 1 Pro este un robot umanoid produs de UBTECH Robotics care se poate conecta prin Bluetooth la calculator sau telefon. Dispune de un software de editare pentru acțiuni 3D cu o interfață simplă și ușor de folosit. Acest lucru permite și amatorilor/copiilor să editeze cu ușurință mișcările robotului. Alpha 1P are 16 articulații (servomotoare), care se pot mișca cu precizie mărită, permițându-i să realizeze acțiuni complexe, similare cu cele realizate de corpul uman. Se poate programa atât de pe telefon cât și prin intermediul unui PC.
Robotul poate, de asemenea, să se miște/danseze pe un fundal muzical, să vorbească, să capteze atenția persoanelor cu ușurință. Acest lucru este posibil numai după o programare/editare prealabilă.
Robotul a fost achiziționat de Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați pentru a fi programat de către studenți. Studenții încearcă să realizeze diverse aplicații software care să interacționeze cu copii sau persoanele vârstnice.
În timpul pandemiei, când suntem forțați cu toții să ne distanțăm social de alte ființe umane, roboții vin cu un avantaj major: aceștia le pot ține companie vârstnicilor sau copiilor fără niciun risc de a transmite coronavirusul.
Sursa: Realitatea de Galati