Specialiștii estimează că în cel mai fericit scenariu pandemia de COVID 19 își va pierde din intensitate sau va dispărea spre finalul anului viitor. Un medic susține că situația se schimbă foarte rapid și că indiferent de deznodământ lumea post pandemie va fi foarte diferită, transmite Mediafax.

Alexandru Nechifor este medic la Spitalul Județean Galați și prorector al Universității Dunărea de Jos din Galați.

Rep: Cum va evolua starea de sănătate a populației anul viitor, în funcție de evoluția de până acum a pandemiei, de Omicron și de previziunile pe termen scurt și mediu?

Alexandru Nechifor: Foarte greu de previzionat. Din datele pe care le avem până acum despre varianta Omicron a SARS-CoV-2 înțelegem că este mult mai contagioasă, adică se răspândește mult mai repede ca variantele anterioare (Delta, Alfa). Totuși, se pare că simptomatologia este mai ușoară și că variantele grave sunt rare. Toate aceste aspecte sunt într-o continuă dinamică, se pot schimbă radical. Dar sper ca anul 2022 să însemne sfârșitul acestei pandemii.

Rep: Care este cel mai pesimist și cel mai optimist scenariu de anul viitor?

Cel mai optimist scenariu evident că face referire la sfârșitul pandemiei, deși aceasta a lăsat urme extrem de adânci în sănătatea populației, fie că vorbim de Long COVID, fie că discutăm despre extrem de multe afecțiuni neglijate în ultimii doi ani. Cel mai pesimist scenariu ar fi că aceasta pandemie să continue, să apară noi variante ale virusului care să fie atât de schimbate încât vaccinul să nu mai aibă efect, sau să avem parte de începutul unei noi pandemii pentru că am realizat cam cât de vulnerabili suntem.

Rep: Ce boli ar putea să se răspândească mai mult decât normal, eventual să se răspândească necontrolat?

Așa cum de acesta pandemie, sau de posibilitatea producerii ei, se discuta de câțiva ani buni, acum suntem în situația gravă de a discuta despre rezistență anumitor bacterii la absolut toate antibioticelor pe care le avem la dispoziție. Este o situație extrem de gravă și aceasta ar putea reprezenta începutul unei noi probleme mondiale, fiind foarte mult multe semnale care ne duc cu gândul la asta.

Rep: Ce alte efecte ar putea să producă pandemia asupra sănătății populației?

Discuția este amplă, dar acest virus a lăsat urme adânci în sănătatea populației. Toate datele pe care le avem ne arată că sindormul Long Covid ne va da de furcă în perioada următoare și, din păcate, vor fi efecte pe termen lung. Foarte îngrijorător este că afecțiunile oncologice, cardiologice, gastroenterologice au fost neglijate, astfel că în prezent și în viitor avem de luptat cu agravarea acestor boli sau chiar cu imposibilitatea tratării lor altfel decât în manieră paleativa. Este o situație de multe ori disperată ce se soldează cu decese despre care aproape nimeni nu discută.

Rep: Ce ramuri ale medicinei ar putea avea de suferit în scenariile de mai sus?

Medicină este o muncă de echipă, absolut toate specializările au de suferit în timpul unei pandemii și după aceasta.

Rep: Care sunt principalele riscuri pe termen mediu în ceea ce privește sistemul medical?

Sistemul medical este extrem de afectat de aceasta pandemie și ar fi o greșeală să considerăm că după sfârșitul acesteia lucrurile vor sta mult mai bine, din motivele pe care le-am enumerat anterior. Evident că, așa cum am putut observa că o problemă medicală devine brusc o problemă a întregii societăți, afectarea economică este clară, afectarea socială, de interacțiune sunt și ele urmări ale acestei pandemii peste care nu vom trece ușor. Implicațiile sunt majore, atât la nivel economic, social, cât și cultural. Lumea așa cum o știam noi înainte de pandemie nu va mai fi niciodată la fel.

sursa: Mediafax

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentCutremur de 3,4 grade pe scara Richter în prima zi anului
Articolul următorVideo: Plugușor de pandemie, spus din toată „inima” de roboțelul AlphaOne