Un nou caz de pestă porcină africană în judeţul Galaţi

Un nou caz de pestă porcină africană a fost descoperit în judeţul Galaţi, într-o anexă gospodărească din extravilanul localității Adam, comuna Drăgușeni.

Genomul a fost detectat în probele de sânge și în organele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bacău. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Galaţi s-a întrunit, luni după-amiază, pentru a aproba planul de măsuri la suspiciune.

În exploatația suspectă, ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare, iar CJSU a decis uciderea celor opt porci din exploatație. De asemenea, comitetul a stabilit punerea sub supraveghere clinică a suinelor din localitatea Adam. În acelaşi timp, s-a interzis ieșirea din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala.

În plus, a fost interzisă ieșirea porcilor din exploatațiile suspecte, iar pentru celelalte specii este nevoie de acordul Direcţiei Sanitare. S-a instituit o zonă de control temporar în jurul exploatației, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar. O altă măsură decisă de CJSU este amplasarea dezinfectoarelor rutiere la intrarea/ieșirea din exploatația suspectă.

Pesta porcină africană nu-i afectează pe oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă virusul are un impact economic major. De la semnalarea pestei porcine africane în România, în judeţul Galaţiau fost confirmate 17 focare în gospodăriile populaţiei şi 26 de cazuri la mistreţi. În acelaşi timp, au fost plătite animalele sacrificate în 83 de exploataţii, în valoare totală de de 248.000 de lei.

Articolul precedentAccident de circulaţie grav între Bursucani şi Bălăbăneşti
Articolul următorUn tânăr este căutat de poliţişti după ce a dispărut de acasă