Toţi porcii sătenilor din comuna gălăţeană Suceveni au fost ucişi, în cursul zilei de sâmbătă, 4 august, din cauza pestei porcine africane.

Circa 200 de animale din Suceveni au fost asomate de reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, după ce au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană în gospodăriile din localitate. Astfel, Suceveniul a devenit prima comună din județul Galaţi în care nu mai există niciun porc.

„Există această reglementare, care se poate aplica în scopul lichidării rapide a focarului de boală, chiar și la suspicine. Virusul nu se transmite la om, dar este de o agresivitate extrem de mare şi poate provoca pierderi economice majore. Măsura uciderii preventive a fost introdusă de legiuitor tocmai în ajutorul oamenilor”, a explicat Carmen Stroia, directoarea DSVSA Galați.

Localnici nemulţumiţi de decizie

Argumentele autorităților nu i-au convins însă pe localnicii din Suceveni, care și-au exprimat nemulțumirea, fiecare cum a putut.

„Porcul meu era sănătos. L-au luat, ce puteam face? Am înțeles că ne vor despăgubi. Se pare că se va da între 8 și 12 lei pe kilogram”, a spus un locanic.

„Am crescut un porc ca să-i fac pomană fetei mele, care a murit la doar 19 ani. Porcul nu era bolnav, nu i-au făcut nicio analiză”, s-a plâns, cu lacrimi în ochi, Neculai Bălan, în vârstă de peste 80 de ani.

„Eu am copii mici, era plăcerea lor să participe la tăiatul porcului”, a spus, supărată, o altă localnică.

Deşi primarul localității, Marian Mitrofan, susţine că nu există mai mult de 200 de porci în comună, scenele s-au repetat, din poartă în poartă, de la 6.00 dimineaţa până spre seară.

Zeci de mii de porci sacrificaţi, în sud-estul ţării

Săptămâna trecută, DSVSA Galați a anunțat că în judeţ a apărut primul focar de pestă porcină africană, la o stână situată la aproximativ șase kilometri de Suceveni. Cu patru zile în urmă, au fost confirmate şi două cazuri în gospodăriile din comună.

În încercarea de a limita răspândirea, specialiştii DSVSA au instituit filtre la intrarea și la ieșirea din localitate, iar fiecare mașină care trece este dezinfectată.

La nivel naţional, vineri, se înregistrau 547 de focare de pestă porcină africană, în 98 de localități. În  zona de sud-est a ţării, boala a fost confirmată în 84 de localități, din județele Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița și Galați. Au fost uciși 11.772 de porci domestici din gospodăriile populației şi 49.647 de porci din trei ferme comerciale.

Articolul precedentO singură victorie pentru handbalistele din Galaţi, în primul turneu amical
Articolul următorRestricții de circulație în centrul Galațiului, pentru „Sfânta de la Adam”