Spărgătorul de gheaţă uriaş construit la Galaţi a trecut testul critic de plutire

Nava destinată Guvernului Australiei va fi livrată în aprilie 2020, urmând să aibă o perioadă de exploatare de cel puţin 30 de ani

Spărgătorul de gheaţă uriaş comandat de guvernul australian Şantierului Naval Damen din Galaţi a trecut testul critic de plutire, la primul său contact cu apa.

Operaţiunea prin care a fost testat spărgătorul de gheaţă „Nuyina” a durat două zile şi a presupus pomparea unui volum de apă egal cu umplerea a 50 de piscine de dimensiuni olimpice, din Dunăre în docul său uscat, unde nivelul apei s-a ridicat cu şase metri.

Nava cântăreşte în prezent 10.000 de tone, dar va ajunge la 25.000 de tone, când va fi finalizată şi complet încărcată. „Există încă şase punţi de terminat, inclusiv zonele de cazare şi laboratoarele ştiinţifice”, a declarat managerul programului de modernizare din cadrul Diviziei Antarctice Australiene, Rob Bryson. „Abilităţile navei de spargere a gheţii vor fi testate în largul coastelor Norvegiei”, a precizat Bryson.

Şantierul din Galaţi a început lucrările la acest spărgător de gheaţă destinat Diviziei Antarctice Australiene pe 31 mai 2017. Construcţia navei este parte a unui contract mai amplu – în valoare de 1,2 miliarde de dolari – în care sunt incluse proiectarea, construcţia, operarea şi mentenanţa navei. Construcţia navei propriu-zise este estimată la circa 200 de milioane de dolari.

Nava va furniza celor trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica şi staţiei din insula Macquire încărcătură, echipamente şi personal. Fiind o navă de cercetare, cu facilităţi de laborator extinse, va putea găzdui până la 116 oameni de ştiinţă şi va permite staţionarea a patru elicoptere. Nava va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 de tone. „Nuyina” va putea sparge gheață groasă de 1,65 metri, la o viteză de 3 noduri.

Conform contractului, spărgătorul de gheaţă destinat Guvernului Australiei va fi livrat în aprilie 2020, urmând să aibă o perioadă de exploatare de cel puţin 30 de ani. Contractul a fost semnat la Hobart (Tasmania), pe 28 aprilie 2016.

Articolul precedentCinci colegii tehnice din Galaţi, în pericol să redevină licee
Articolul următorPolițistul gălățean Mihai Tâmpeanu, dublu campion european la karate