În perioada 25 februarie – 04 martie 2023, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi a desfășurat mai multe activități dedicate sărbătoririi a 90 de ani de la înființarea Protecției Civile în România. Scopul acestora a fost acela de a dezvolta comportamentul preventiv al cetățenilor în diferite situații de urgență.

”Prin activitățile planificate ne-am dorit să ajungem la toate categoriile de oameni, prezentări de tehnică de intervenție și exerciții demonstrative – pe parcursul întregii săptămâni, în zonele cu afluență mare de cetățeni, în special în zonele comerciale. Scopul acestor activități a fost creșterea gradului de conștientizare în rândul populației și familiarizarea acestora cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

Exerciții de evacuare în caz de cutremur și lecții de informare preventivă la unitățile de învățământ din județ, ocazie cu care  a fost prezentate modurile corecte de acțiune înainte, pe timpul și după producerea unui seism, dar și tehnicile de acordarea a primului ajutor. La aceste exerciții au participat elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar, coordonați de colegii noștri din cadrul Inspecției de Prevenire și ai Serviciului de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților.” a declarat Ofițer Specialist I, Colonel Eugen Marius Chiriță, de la Compartimentul Informare și Relații Publice al ISU Galați. 

„Ziua Porților Deschise”, activitate realizată în toate subunitățile de intervenție din județ, a atras aproximativ 1500 de persoane, deopotrivă copii, dar și adulți. Însoțiți de cadrele didactice, copiii au făcut cunoștință cu pompierii militari și voluntarii ISU Galați, care le-au prezentat autospecialele de intervenție, măsurile specifice de prevenire a situațiilor de urgență și modul de comportare în cazul producerii unui seism.

Entuziasmul acestora față de meseria de pompier militar și față de tehnica de intervenție, le-a oferit pompierilor gălățeni încrederea că printre ei se află și viitorii salvatori gălățeni!.

De asemenea, în această perioadă, membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de urgență de la localitățile din județ au fost angrenați în distribuirea materialelor din cadrul campaniilor naționale de informare preventivă „Nu tremur la cutremur”, „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” și „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!” cu precădere în zonele unde sunt familii/comunități vulnerabile, dar și în desfășurarea unor exerciții demonstrative de stingere a incendiilor.

În data de 28 februarie – Ziua Protecției Civile din România, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi a organizat puncte de informare preventivă cu tematică de protecție civilă în zonele cu aflux ridicat de persoane, la nivelul mai multor localități, în special în zonele comerciale ale orașului.

Exercițiul național de alarmare publică „Miercurea Alarmelor” a avut drept scop antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, verificarea funcţionării sistemului de alarmare şi, nu în ultimul rând, de pregătire a populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare. Din fericire nu s-au înregistrat apeluri pe numărul unic de urgență 112, semn că populația a fost informată despre faptul că este un exercițiu și nu s-a creat panică în rândul acestora. Le mulțumim pe această cale pentru înțelegere și îi asigurăm că acest tip de exerciții sunt necesare și utile.

Pe timpul simulărilor au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor. Alarmarea populaţiei s-a realizat cu un număr de 351 de sirene electrice şi electronice, locuitorii judeţului Galați auzind semnalul „Alarmă la Dezastre”, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.

Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. De asemenea, sistemul de înştiinţare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau a unui atac aerian. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile fiind utilizată şi pe timpul conflictelor armate.

În cazul unor situaţii reale, mai multe informaţii vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicaţiei DSU şi alte surse ale structurilor pentru situaţii de urgenţă, precum şi pe posturile de radio şi de televiziune.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii, după cum urmează:

-alarmă la dezastre – 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele;

– prealarmare aeriană – 3 sunete a câte 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele;

– alarmă aeriană – 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele;

– încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.

”Obiectivul nostru a fost să asigurăm educarea populației pentru cunoașterea diferitelor tipuri de riscuri, a măsurilor preventive și a comportamentului ce trebuie adoptat, în cazul producerii unor situații reale. Fiecare cetățean are datoria de a cunoaște modul de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, atât pentru protecția propriei persoane, dar și a celor din jur” a precizat Ofițer Specialist I, Colonel Eugen Marius Chiriță, de la Compartimentul Informare și Relații Publice al ISU Galați.

ImagineImagine

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentNumărul accidentelor la nivel național a scăzut cu 205 în 2022 față de anul precedent
Articolul următorRemember 4 martie 1977. 46 de ani de la cutremurul din 1977