Șantierul Naval Damen Galaţi a deschis, în holul Universităţii „Dunărea de Jos”, o expoziţie aniversară, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la înfiinţare.

Administraţia Şantierului Naval gălăţean a vernisat, sâmbătă, 1 septembrie, expoziţia „125 de ani de excelenţă în construcţii navale”, pentru a împărtăşi bogata istorie de la mila 80 a Dunării. La vernisaj, au susţinut momente inedite Fanfara „Valurile Dunării”, Asociaţia „Tradiţia Militară”, precum şi actorii Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Vlad Vasiliu şi Lică Dănilă.

Expoziţia cuprinde fotografii, cărţi poştale, hărţi, cărţi şi alte obiecte speciale, care ilustrează bogata istorie a şantierului gălăţean. Intrarea publicului este gratuită, până pe 30 decembrie, în intervalul orar 10.00 – 20.00.

Vizitatorii pot admira, printre multe altele, imaginea primului atelier de turnătorie al lui Gh. Fernic, un capac de canalizare turnat la începutul secolului trecut la Uzinele „Fernic” sau un costum de scafandru greu, fabricat în 1913.

Galațiul este de secole punctul central al construcțiilor navale din România. Începutul este menționat încă din 1565, pe vremea lui Alexandru Lăpușneanu, când din conținutul unui firman otoman rezulta ca la Galați exista un atelier de reparații navale. Mai târziu, în 1742, două documente din colecția Bibliotecii Academiei Române atestă construirea de corăbii în șantierul naval din Galați.

Șantierul actual și perioada modernă a construcțiilor navale debutează însă cu Gheorghe Fernic. Născut în 1860, Fernic era un antreprenor specializat în prelucrarea metalelor prin turnare şi forjare. Uzinele „G. Fernic et Co”, cărora li s-a adăugat în 1897 „Șantierul Naval G. Fernic et Co”, au fost înființate în 1893. Astfel, 1893 reprezintă nu numai anul începutului industriei metalurgice româneşti, ci marchează şi debutul epocii moderne a construcțiilor navale la Galați, respectiv trecerea de la corăbii din lemn la nave cu corp metalic.

Articolul precedentUn TIR s-a răsturnat pe DN24D, într-un accident spectaculos
Articolul următorUniversitatea „Dunărea de Jos” mai are 323 de locuri libere la buget