Primăria va investi 104.746.875 de lei (inclusiv TVA), adică peste 22,7 milioane de euro, în modernizarea unei axe rutiere de puţin peste 2,5 km. Proiectul, care va fi supus aprobării aleşilor locali la şedinţa de mâine, vizează arterele Milcov, Traian Vuia, Henri Coandă şi George Coşbuc.

Acum, municipalitatea analizează ofertele depuse în cadrul licitaţiei pentru modernizarea străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918, pentru care a depus deja o cerere de finanţare europeană. Între timp, Primăria se pregăteşte să ceară bani de la UE pentru modernizarea axei rutiere: Traian Vuia – Henri Coandă – George Coşbuc (tronson H. Coandă – Al. Măcelaru). Consiliul local va trebuie să-şi exprime votul şi în ceea ce priveşte documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, indicatorii tehnico-economici şi propunerea de finanţare din fonduri structurale prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru această lucrare.

Continuarea altor două proiecte

Potrivit documentaţiei supuse spre atenţie aleşilor locali, traseul propus în cadrul acestui proiect este „unul dintre cele mai importante culoare de tranzit ale municipiului Galaţi”. El continuă axa Oţelarilor – Stadionului – Frunzei – Asachi, realizată deja cu fonduri europene, şi axa Siderurgiştilor – 1 Decembrie 1918, aflată în licitaţie. Reamintim că pentru modernizarea acestei axe rutiere cuprinse între Inelul de Rocadă şi bulevardul Milcov, cu o lungime de peste 2,5 km, contractul are o valoare estimată de peste 21,5 milioane de euro.
Potrivit Primăriei, pe fiecare dintre arterele vizate – Milcov, Traian Vuia, Henri Coandă şi George Coşbuc, asfaltul e fisurat, având denivelări mare, iar locurile de parcare sunt insuficiente. Calea de rulare a tramvaielor este uzată, vechimea în ei exploatare fiind în unele zone de circa 40 ani, ceea ce presupune costuri mari de întreţinere.

Ce se doreşte să fie realizat

Conform proiectului, se intenţionează obţinerea unei structuri rutiere cu straturi asfaltice noi şi realizarea de locuri de parcare noi, Mai important, se are în vedere modernizarea integrală a infrastructurii şi suprastructurii căii de tramvai.

Pe lângă amenajarea intersecţiilor, şi străzile laterale, care intersectează arterele vizate, vor fi amenajate pe o lungime de 25 de metri, cu două straturi de mixtură asfaltică.

Se propune înlocuirea parţială a conductelor de apă cu durata de viaţa expirată şi a celor care expiră în următorii zece ani, canalizaţii pentru reţelele electrice, de fibră optică şi telefonie. Pentru asigurarea unui sistem de iluminat eficient, se vrea înlocuirea stâlpilor din beton cu stâlpi de iluminat noi, metalici, şi corpuri de iluminat cu LED.

Proiectul mai cuprinde piste noi de biciclişti, refacerea trotuarelor cu dale din granit, modernizarea spaţiilor verzi existente şi crearea unora noi, montarea de mobilier stradal nou.

Durata de realizare a investiţiilor este de 24 de luni, iar valoarea totală se ridică la 104.692.835,96 lei cu TVA, sursele de finanţare fiind bugetul local şi fonduri europene.

Articolul precedentEchipa de hochei a Galaţiului s-a înscris în campionat, sub brandul CSM
Articolul următorAu început lucrările la primele microcentrale de cartier din Galaţi