La Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi s-a efectuat o prelevare complexă de organe şi ţesuturi, de la un pacient de 46 de ani, din Bârlad, ajuns prin transfer, pe 19 iunie,  la spitalul gălăţean şi aflat în moarte cerebrală. În mod excepţional şi spre satisfacţia cadrelor medicale implicate, familia bărbatului şi-a dat acordul, putându-se salva, astfel, mai multe vieţi.

Imediat după ce au primit undă verde, specialiştii gălăţeni, alături de colegi de la Spitalele din Bucureşti şi din Iaşi, au început procedurile necesare în cazul prelevării de organe, întregul proces durând câteva ore. „Au fost prelevate ficatul, doi rinichi, corneea şi os. Inima nu a îndeplinit standardele cerute. Chirurgul care ar fi trebuit să preia plămânii nu a reuşit să ajungă, ar fi putut venit abia joi dimineaţă din Germania, şi am fi pierdut celelalte organe dacă aşteptam. A fost vorba despre un pacient de 46 de ani, care a suferit un traumatism grav cerebral şi era în moarte cerebrală”, a declarat Aurel Căluian, asistent şef ATI şi coordonator transplant intraspitalicesc.

 

Medicii insistă că este foarte important ca donarea, atât de organe, cât şi de ţesuturi, să fie cât mai mult popularizată, pentru a se înţelege că acest gest poate salva vieţi.

„Ce am putut noi constata, de obicei, e faptul că familiile sunt de acord doar cu donarea organelor, dar acum au fost de acord si cu ţesuturi. S-a putut recolta os, s-a putut recolta ochi – corneea respectiv. Deci, mai rar aşa ceva, înţelegere pentru acest lucru. Este forte greu să acccepţi acest lucru, că poţi să fii mort, dar inima totuşi să bată”, a spus Nicoleta Lupu, şef secţie ATI la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi.

Articolul precedentŞcoala Nr. 22 din Galaţi va fi reabilitată cu fonduri europene
Articolul următorPlaja „Dunărea” s-ar putea redeschide curând, dar tot fără bazine