Portul mineralier Romportmet va fi vândut „la pachet” cu combinatul siderurgic

Portul mineralier Romportmet va fi vândut „la pachet” cu combinatul siderurgic, în cadrul tranzacţiei în curs de realizare dintre ArcelorMittal şi Liberty House.

Deşi afacerea a fost umbrită de anvergura combinatului siderurgic, soarta Romportmet este foarte importantă pentru Galaţi. În primul rând, Romportmet este cel mai mare port de pe Dunărea Maritimă, fiind tranzitat anual de milioane de tone de marfă.

Potrivit datelor oficiale, din totalul de 7,95 milioane de tone de marfă tranzitate în 2017 prin porturile din Galaţi, Brăila şi Tulcea, 3,6 milioane de tone au trecut prin Romportmet. Financiar, portul mineralier a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 30,3 milioane de lei şi un profit net de 1,06 milioane de lei. Romportmet are o capacitate de operare de circa 20 milioane de tone, prin urmare există un potenţial semnificativ de dezvoltare.

Prima afacere a lui Sanjeev Gupta a fost cu Romportmet

Interesant este şi faptul că patronul Liberty House, Sanjeev Gupta, cunoaşte bine activitatea Romportmet. „În 1992, am pus bazele Liberty House şi prima ţară în care am făcut afaceri a fost… România. Prima mea vânzare de minereu de fier a fost pentru Galaţi, în 1996. Atunci eram trader, aduceam minereu de fier din India”, a declarat Gupta.

Construit în 1974, ca parte a Întreprinderii de Navigaţie Fluvială Navrom Galaţi, portul mineralier a fost o unitate „cu dedicaţie” pentru combinatul siderurgic. Odată cu reorganizarea Navrom, în 1991, a luat naştere actualul Romportmet. Iniţial, societatea a fost achiziţionată de fondul de investiţii Broadhurst, pentru cinci milioane de dolari. După ce a cumpărat combinatul siderurgic, Mittal Steel a achiziţionat şi pachetul majoritar de acţiuni de la Romportmet. Tranzacţia a fost încheiată în 2005, pentru suma totală de 47 milioane de dolari.

Articolul precedentSecţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean se redeschide după ce a fost extinsă
Articolul următorGălățeanul Andrei Crăciun a înscris două goluri pentru echipa națională de futsal